22.05.2020 | 0:19
Украйна обвини България в намеса във вътрешните й работи
Въпросът с Болградския район щял да бъде решен в съответствие с украинското законодателство

Украинското външно министерство изрази протест заради декларацията на НС от сряда, с която България се обяви срещу административно-териториалната реформа в Болградски район, който трябва да бъде разделен на 5 части.

Малко след приемането й българското МВнР съобщи, че Киев е поел ангажимент районът да остане в сегашните си граници. „Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян“, обявиха от министерството. В прессъобщение се твърдеше, че това са думите на украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който го обещал на Екатерина Захариева. Сана ясно, че това не е така.

„Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната й власт. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на държавата ни“, обявиха от Киев. Въпросът с Болградския район щял да бъде решен в съответствие с украинското законодателство, като се вземе предвид позицията на местните жители, в това число на многочислената българска общност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране