05.02.2019 | 15:52
В Ню Йорк съдят известни българи по закона срещу мафията РИКО
Има заведена искова молба по Закона срещу мафията РИКО в Окръжния съд на САЩ, Окръг Ню Йорк, срещу Пеевски, ПИБ, собствениците й,, квесторите на КТБ, „Булгартабак“, БНБ и др. ответници. Делото е разпределено на съдия Аналиса Торес.

Според запознати с казуса, делото не само вече е заведено, но и е в ход, като на ответните страни са изпратени призовки още през месец декември на 2018 г. Най-вероятно като страна в процеса ще се конституира и прокуратурата на САЩ.

Подаденият иск се позовава на Закона RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Приет е през 70-те години на миналия век за борба с мафията, изключително рестриктивен е, а процедурата по него се отличава с бързината си.

Ищците претендират за обезщетение за „извършването на различни деликтни и неправомерни деяния, и незаконосъобразно поведение, в собствена полза, с цел печалба и получаване на допълнителни облаги, които деяния са насочени към отнемане с измама от ищците“ и други неправомерни действия, като неизпълнение на договорни задължения, присвояване, измама, контрабанда на цигари, незаконни трансфери на US фондове и др. деяния.

Из исковата молба:

„Съгласно предоставената ни информация, първата група се състои от Еър, Харис, Хариът, Ангелов, ПИБ, акционерите на ПИБ Минев, Мутафчиев, Мелън Банк и Ийтън Ванс (наричана по-долу „Първата група”). Тези ответници се сговарят да направят така, че да бъдат взети с цел измама кредити срещу имуществото на Еър в Силвър Бийч чрез изцяло притежаваното му българско дъщерно дружество – ЕПД, който заговор в крайна сметка дава възможност на Харис, Хариът и Ангелов, със съучастието на ПИБ и акционерите на същата да присвоят парите от кредитите за изграждането на проекта СБ и да купят мексиканските облигации единствено за собствена изгода, като в същото време дават възможност на ПИБ да се сдобие с контрол и право на собственост върху процесните средства и да ги открадне както за своя собствена облага, така и в полза на останалите ответници от Втората група – Пеевски, БНБ, ВТБ, НСН, БТ, Лютов, Костадинчев, Табак Маркет, Сиболе, Астерия, Вили Вист и Промишлено строителство холдинг (наричани по-долу „Втората група”)“

Цялото съдържание на исковата молба: https://docs.google.com/document/d/1VrT7ksVQey_hiDQGDkGvBouvvS96Q_u4IhvaRErPNP0/mobilebasic?fbclid=IwAR03TtnOGeOKsk0R0ypwn4pUvHaqjJ2JFyMiSCbfwoQuO-O1WTRGDEWtNPE#heading=h.gjdgxs

Текстът е от сайта avantag.bg

Исковата молба беше разпространена в края на януари почти до всички български медии. Много малко от тях дадоха гласност. Никой от визираните ответници не е реагирал.

1 коментар

  1. Красен каза:

    Щом това дело е срещу мафията в България – трябваше да добавят и името на най-големия мафиот в страната – Цветан Василев – Фараона!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране