01.04.2021 | 10:15
В пика на третата вълна сме
Най-голямата ни надежда е в увеличеният брой на ваксинираните

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите, последните няколко дни сме в пика на третата вълна. Започваме да вървим в най-високата част на платото и ситуацията може би ще остане трайна такава в следващите няколко дни, заяви в началото на днешния брифинг на НОЩ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Да, има натиск върху болниците, особено в няколко области на страната – София-град, Бургас, Шумен и Варна. Но натискът е най-голям върху психиката на хората, смята министърът.

Нека всеки един да знае, че сме готови за тази криза, системата е подготвена, продължи той и благодари на лекарите – на спешните медици, които издържат на повишените търсения на пациентите, на лекарите на първа линия, които се ваксинираха и сега не се разболяват. Надеждата ни е, че нещата за няколко седмици ще се оправят, подчерта Ангелов.

Най-голямата ни надежда е в увеличеният брой на ваксинираните. Последните дни тази цифра е около 15 000 ваксинирани дневно. Очакваме това да се увеличи с пристигането на повече дози от най-предпочитаната РНК ваксина, продължи министърът. И подчерта недоволството си от това, че има хора, които се записват за ваксина и след това се отказват. Ние сме единствената държава, в която пациентите имат достъп до ваксина, безплатен, но се отказват, защото не е от препарат, който те предпочитат. По думите му обаче през април вече ще има достатъчно дози от различните ваксини и ще има възможност хората реално да избират.

Ангелов отново повтори тезата си, че сега здравната система е много по-натоварена в сравнение с втората вълна, но е по-подготвена и ще издържи. По думите му, ще се обърне тенденцията – излекуваните да се приближават до новозаразените. Включително, призна той, има такива, които са прекарали почти безсимптомно болестта, но не са отчетени като излекувани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране