18.05.2020 | 1:26
В Турция ол инклузив ще бъде заменен с „всичко, което можете да изядете“
Храните ще бъдат зад стъклена преграда и ще се носят от сервитьори

На 12 май турският министър на туризма Мехмет Нури Ерсой официално подписа документ за критериите за сертифициране на съоръжения за настаняване, които експертите коментираха предния ден пред местните медии.

Наблюдателите отбелязват, че одобрената версия на мерките включва изпълними изисквания. И отговорът на един от най-важните въпроси за туристите и индустрията на хотелиерството в Турция: ще бъде ли съхранена системана на ол инклузива, може да се окаже положителен. Във всеки случай, предишните стандарти на all inclusive няма да бъдат предлагани на гостите, докато коронавирусът е основният фактор за ограничения в света.

Според одобрените правила, хотелите ще могат да предоставят храна по системата „всичко, което можете да изядете“, но храната вече няма да е обществено достояние. На хотелите се нарежда да я държат зад стъкло на бюфета, а на сервитьорите – да я подредят за гостите.

 

Машините за чай, кафе и други напитки, охладители за вода, не трябва да бъдат в общите части – възможно е само индивидуално обслужване на всеки гост.

 

На хотелите се препоръчва да използват прибори за сервиране за еднократна употреба. Новите правила ги задължават да поставят маси в хранителни зони на разстояние най-малко 1,5 метра един от друг, а столове – най-малко 60 сантиметра.

Мебелите, бурканите за захар, сол, подправки, салфетки, менюта ще бъдат обработвани с алкохолни продукти след употреба от всеки гост.

Петзвездните хотели в Турция вече се готвят да посрещнат туристи. Местни експерти обсъждат: турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой също е собственик на емблематичните хотели Maxx Royal и Voyage. Най-вероятно те ще бъдат първите, които преминат сертификация, като по този начин покажат на своите колеги „образцовия“ ред и готовност да приемат гости. В хотел Rixos Premium Belek тук ще бъдат въведени и нови правила за обслужване.

Други представители на хотелиерския бизнес обаче в кулоарите казват, че за много хотели тази година е по-лесно да не се отварят, отколкото да се изпълнят всички точки за сертифициране на загуба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране