08.01.2020 | 10:04
Валентин Златев: Кметът на Ботевград е олигарх, в града има организирана престъпна група
Язовир "Бебреш" е бил създаден за промишлени нужди, кой и кога е разрешил да се ползва за питейни, попита бизнесменът

“В Ботевград има организирана престъпна група. Тя събира пари от населението за 9 млн. куб. метра вода, а плаща на държавата за 2.5 млн. куб. м. Останалите пари са присвоени”, това коментира председателят на Надзорния съвет на “Лукойл” Валентин Златев пред Би Ти Ви по повод драмите в Ботевград и предупрежденията, че скоро и в този град след Перник ще има водна криза. По думите на Златев нарушенията в града се случват поне от 2016 г. За всички нередности той е сезирал прокуратурата, като е готов днес да го направи още веднъж.

Златев посочи, че Ботевград ползва вода от язовир “Бебреш”, за която трябва да си плаща, но местното ВиК дружество дълго време е нямало договор с държавното “Напоителни системи”. Това става едва през 2016 г., когато се подписва договор за 2.5 млн.лв. куб. метра вода. По негови данни обаче общината е събрала от жителите на града средства за 9 млн.лв. куб. метра, като останалите са присвоени.

Златев заяви, че ВЕЦ-ът на баща му, за който кметът на Ботевград Иван Гавалюгов твърди, че е източвал нерегламентирано вода от язовир “Бебреш”, не работи от поне 16 мсеца, както е установила наскоро и разпоредената от премиера Бойко Борисов проверка. По думите му е имало само 2 профилактични пускания през май и юни 2019 г. за около 800 хил.куб.метра вода, които са незначително количество. “Смешно е да се твърди, че един язовир може да се източи за 14 дни профилактино пускане на вода”, заяви той.

Шефът на надзорния съвет на “Лукойл” разказа и, че Ботевград е лицензиран да черпи вода от 28 водоизточника – 23 сондажа и 5 водохващания, нито един от които обаче в момента не работи. Язовир “Бебреш” не е сред тях, той е построен през 1987 г., за да се ползва за промишлени, а не за питейни нужди, подчерта той. “Кой кога е разрешил язовир “Бебреш” да се ползва за питейна вода и защо той става единствен източник”, попита Златев. По думите му още през 2016 г. е констатирано, че водата, която получават ботевградчани от този язовир, идва не от тръбата, по която трябва. Това става чрез 8 байпасни връзки към тази тръба, като освен това няма и пречиствателни станции.

Според Златев атаките на кмета идват от неразбиране, че народната любов може да се спечели, борейки богатите, както и за отклоняване на вниманието от това, че Върховният административен съд е отстранил Гавалюгов от поста заради конфликт на интереси. Той посочи 5 заповеди, издадени от кмета Гавалюгов по молба на бизнесмена Гавалюгов. Съобщено бе и за 25 хил.лв., дадени от кмета на съдружника му, притежаващ места телевизия. “Кметът Гавалюгов е сред най-крупните бизнесмени в Ботевград, той притежава цялата власт там, включително и медийна, и е христоматиен пример за олигарх”, посочи Златев, който посочи, че говори в лично качество на гражданин и не смята себе си за олигарх, както е определян.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране