18.04.2019 | 23:48
Валери Симеонов в имотен скандал
Вместо телефонна централа върху общинска земя е построен блок, докато е шеф на Общински съвет

Фирма, близка до лидера на НФСБ Валери Симеонов, е построила жилищен блок върху парцела, който той и фирма „СКАТ“ придобиват от общината през 2008 г. Сделката за земята е сключена, докато Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас.

Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда.Септември 2008 г. – Валери Симеонов е председател на Общинския съвет в Бургас и управител на фирма „СКАТ“, съобщава БТВ.

Дружеството му купува 555 квадрата общинска земя за 1 020 978 лева. Така компанията на Симеонов става собственик на парцел от 875 квадрата. По думите му преди сделката СКАТ е било съсобственик на останалата част от имота.

„Аз не участвам в оценката на имота. Тя се прави от експерти. Моята работа беше да говоря с кмета и с заместниците му, които отговарят за общинска собственост да вдигнат цената, за да няма приказки по мой адрес”, обясни Валери Симеонов.

През 2008-а обаче той казва друго: „Лично аз участвах във формирането на оценката.” Години върху земята няма нов строеж. „През 2008 г. започна една криза, отрази се и на СКАТ. Приходите паднаха и нямахме тези средства, за да започнем изграждане на въпросния имот. Аз мислех да направя там студията”, обясни още Симеонов.

В края на 2008 г. „СКАТ” ООД прехвърля собствеността върху имота на „СКАТ ТВ” ООД. Февруари 2017-а „СКАТ ТВ” предоставя на Източноевропейски строителен холдинг, представлявано от Мартин Дяков, право на строеж за жилищна сграда върху парцела, като ”СКАТ ТВ” запазва 38% от собствеността в бъдещия блок. Гарант в сделката е „Евробилдинг инженеринг”, управлявана също от Мартин Дяков.

Днес сградата е построена, а от сайта на „Евробилдинг инженеринг” е видно, че имотите в нея са продадени, с изключение на офис и аптека.

„Някак си внушаваме на хората, че всеки има право да се рови във фирмените дела, които не са публични. Обектът в Златоград са ми го строили те. Обектът в Малко Търново са ми го строили те. Познавам собствениците, доволен съм от качеството на работата”, заяви Валери Симеонов.

На въпрос участвали ли са те под някаква форма в кампании на НФСБ, СКАТ или на „Атака”, той категорично отрича.

През лятото на 2011 г. – няколко месеца преди местните избори, от репортаж, излъчен по телевизия СКАТ, става ясно, че Мартин Дяков и неговата „Евробилдинг инженеринг” даряват материали и се включват в изграждането на храм „Свети Георги Победоносец”. Инициативата за строежа е на тогавашния кандидат за кмет Валери Симеонов.

„Мартин Дяков участваше с материали и безвъзмезден труд”, обясни той. Управителят на „Евробилдинг инженеринг” Мартин Дяков отклони поканата на bTV за интервю. Преди седмица прокуратурата обяви, че проверява Валери Симеонов за имотни сделки от последните години.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране