10.01.2021 | 22:10
ВАС блокира премахването на сграда от плажа на Доган
Адвокат Калин Тихолов е предал на съда само хвърчащ лист, в който твърди, че е купил сградата през 2007 г.
Калин Тихолов

Върховният административен съд блокира премахването на двуетажната постройка от малкия плаж край летния сарай на Ахмед Доган в Росенец, съобщи „Медиапул“.

Решението идва след заповедта на община Бургас от август миналата година за събарянето й, след като бе преценено, че е незаконна. Според общината заповедта трябва да бъде изпълнена от ДНСК.

Документът обаче се обжалваше от арх. Калин Тихолов в качеството му на представител на фирмата „Стейтлайн“. Впоследствие първоинстанционният съд прекрати делото с мотива, че Тихолов не е представил нотариален акт за собственост.

От делото стана ясно, че той е предал на съда само хвърчащ лист, в който твърди, че е купил сградата през 2007 г., въпреки че тя е издигната върху публична държавна собственост. Архитектът декларирал имота като собствен пред местната данъчна администрация на 2 юни 2020 г. Според бургаския съд това не удостоверява правото на собственост.

Сега обаче Върховният административен съд отменя съдебното решение и реално блокира премахването на постройката. Според върховните съдии самото твърдение на Тихолов, че е извършител или собственик на строеж, е достатъчно да обоснове правен интерес за оспорване на заповедта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране