17.03.2021 | 16:30
Важно! Работодател не може да ви задължи да се ваксинирате
При подобна принуда хората имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация

Зачестяват сигналите на работницит и служители, които са задължавани от работодателите си да се ваксинират срещу COVID-19. При подобна принуда хората имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация, напомнят от КНСБ.

Специалистът по трудово право и национален секретар на синдиката Величка Микова разказа пред БНР, че продължават да получават сигнали от работещи, които питат дали са задъжени да се ваксинират, за да упражняват правото си на труд.

Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки, категорична е Величка Микова.

„Работниците са обезпокоени, че всеки от тях може да не понесе такъв вид ваксина, някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително. Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда“, подчерта юристът.

Специалистът по трудово право припомни, че в Кодекса на труда има основание поради, което работодатели могат да освобождават работници, които обективно не могат да изпълняват своята работа, но „това трябва да се докаже с медицински документи, с медицински показания“.

Адвокат Мария Петрова също коментира темата пред Националното радио. Тя подчерта, че всички ваксини са доброволни, но явно има едно изначално неразбиране на този факт. Акт на нашата свободна воля е дали да се подложим и да станем част от имунопрофилактиката. П

„По отношение на Covid-19 обаче ваксината е все още препоръчителна. И този привнесен страх, който има в обществото, създаде хаос у работодателите. Които, предвид не особено добрите социално-икономически мерки, които страната ни предприе за овладяване на кризата, искат да се върнат към стария си режим на работа, и респективно много резонно, донякъде виждат ваксинацията като единствена възможност затова“, смята адвокат Петрова.

От юридическа гледна точка никой не може да задължи някого да се подложи на имунопрофилактика. При нас буквално валят имейли, сигнали, особено от провинцията, за работодатели, които дори се заканват и заплашват. Сигналите най-често са в посока – ако не се ваксинирате до тази дата, ще ви прекратим трудовото правоотношение, разказа Петрова. И добави, че това от юридическа гледна точка е неправилно, защото трудовият ни договор има съответни параметри – ако едно лице страда от определени заболявания или пред него има по-висок риск от извършването на определена дейност, всичко това е ясно на нашия работодател, и той трябва да вземе мерки в тази посока. Не може работодателят едностранно да изменя трудовото ни правоотношение, не може и да ни вменява такова задължение, въпреки че ваксината е препоръчителна, да се ваксинираме.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране