22.04.2019 | 0:01
Версиите за отстраняването на Златев от рокадата в „ЛУКойл“ – от разместване на пазара до вътрешно разследване
Причините могат да се търсят в предстоящи големи промени за компанията на руска територия

Няколко версии обясняват новината, че след 20 години Валентин Златев вече не е генерален директор на „ЛУКойл България“. Рокадата в дружеството бе съобщена първо от „Медиапул“ в петък, а след това – потвърдена и от самата фирма. От „ЛУКойл“ обявиха, че Златев става председател на контролния съвет на дружеството, а оперативното ръководство на „ЛУКойл България“ се поема от Булат Субаев, досегашен генерален директор на подразделенията на „ЛУКойл“ в Белгия, Холандия и Люксембург.

Смяната на Златев със Субаев се обяснява официално с планова ротация на ръководни кадри в системата на публичното акционерно дружество. „Заедно със зам.-председателския пост в надзорния съвет на „ЛУКойл Нефтохим Бургас“, на новата си, по-висока позиция Златев ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата „ЛУКойл“ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната“, пише в официалното съобщение. Реакциите обаче масово бяха, че новата длъжност на Златев е периферна. Досега този пост е заеман от публично неизвестния Алексей Ламбин.

Според „Медиапул“ и „Биволъ“ рокадата е следствие от вътрешна проверка, разпоредена след разследване на „Биволъ“ за имотни схеми, при които земя се купува евтино и веднага след това се продава на няколко пъти по-високи цени на „ЛУКойл“ за строеж на бензиностанции. „Капитал“ припомня и конфликтите в сектора около новия закон за горивата, засилването на друг голям играч на пазара – „Инса ойл“, цитира и предположения, че причините могат да се търсят в предстоящи големи промени за компанията на руска територия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране