24.12.2018 | 0:08
Високите хора са по-податливи на рак
Общият риск нараства с около 10% за всеки 10 см в повече

За повечето видове рак рискът рязко нараства с напредване на възрастта. Но какъв е ефектът от това да имаш повече клетки в тялото? Възможно ли е заради това високите хора да са по-податливи на рак? Да, отговаря Ленард Нани, еволюционен биолог от Калифорнийския университет в Ривърсайд, който изследвал данни от четири мащабни наблюдения върху 23 категории рак. Всяко от тези изследвания установило, че хората с висок ръст имат повишен риск от рак, като общият риск нараства с около 10% за всеки 10 см в повече.

Други изследователи допускат, че фактори, които действат в ранния етап от живота – като хранене, здраве, обществени условия, влияят независимо върху височината и риска от рак. Но Нани оспорва тази хипотеза. Той тествал друга – че високият ръст увеличава броя на клетките и че това директно повишава риска от рак. Данните силно подкрепяли тази проста хипотеза. Когато професорът направил сравнение на наблюдавания ефект от височината върху риска от определени видове рак при мъжете и жените, открил, че той е голям при рака на щитовидната жлеза и на кожата при жените, и при кожния рак при мъжете.

От 18-те вида рак, оценени при мъжете и жените, Нани открил, че само четири не демонстрирали съществена зависимост от височината при никой от двата пола – на панкреаса, хранопровода, стомаха и устата. Възможно е те да са по-силно свързани с фактори от обкръжаващата среда, смята Нани. Мъжете като цяло са по-високи от жените, което би могло да обяснява защо те боледуват повече от рак.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране