30.01.2020 | 22:03
Вятър издуха стената на Тръмп
Гърция пък ще строи плаваща ограда в морето, за да спира мигрантите

Силен вятър издуха част от граничната стена на Доналд Тръмп между САЩ и Мексико, съобщи британският в. „Гардиън“, позовавайки се на американски граничари. Стоманените панели, които са с височина повече от 9 метра, се наклонили на една страна на границата между калифорнийския град Калексико и Мехикали в Мексико. Тази част от стената все още не е била завършена по време на инцидента вследствие на силен вятър.

„За щастие мексиканските власти отговориха бързо и успяха да отклонят движението от намираща се близо улица“, коментира американският граничар Карлос Питонес пред „Лос Анджелис таймс“.

Питонес добави, че панелите са издигнати отново с помощта на мексиканците.

Администрацията на Доналд Тръмп иска да изгради стена по повече от 3000-километровата граница с Мексико. Издигането на нова стена е основно обещание на Тръмп по време на президентската му кампания през 2016 година. Той заплаши да използва 5,7 милиарда долара за строителството на „красивата“ си стена от федерални фондове, предназначени при извънредни ситуации. Но впоследствие той се отказа от амбицията си да изгради бетонна стена и вместо това ще вдигне преграда, където няма никакви препятствия на границата.

„Преградата или стената може да бъде стоманена вместо от бетон, ако върши по-добре работа“, коментира американският лидер по-рано този месец.

Междувременно от Атина бе съобщено, че правителството на Гърция смята да построи плаващи заграждения, за да спре мигрантския наплив към гръцките острови. Нарастването на потока от бежанци и мигранти към остров Лесбос и другите източни острови доведе до пренаселеност на бежанските лагери. Поради това министерството на отбраната на страната предложи частни компании да се включат за период от 3 месеца в проекта за съоръжението, предаде АП.

Оградата ще бъде с дължина 2,7 километра и ще се издига на 50 сантиметра над водата. Върху нея ще бъдат монтирани мигащи светлини. Предвижда се тя да струва 500 хиляди евро. В описанието на проекта се посочва, че ограждението ще има невоенно предназначение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране