26.09.2019 | 13:00
Янилин Павлов: ТЕЦ „Брикел“ работи на пълна мощност
Принудителното спиране на централата от РИОСВ-Стара Загора бе ненужно, категоричен е изпълнителният директор на компанията

На 24.09 (вторник) Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора издаде заповед, с която се преустановява принудителната административна мярка за спиране на дейността на котли №1,2,3,4,5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, гр. Гълъбово.

По този повод се свързахме с изпълнителния директор на ТЕЦ-а Янилин Павлов, за да разберем дали работата на Дружеството е възстановена и дали е застрашен предстоящия отоплителен сезон.

-Във вторник РИОСВ отмени акта за спиране работата на „Брикел“. Работи ли дружеството с пълни мощности?

-Да, от вторник насам дейността на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ работят на пълна мощност.

 -Какви предписания на регионалната инспекция изпълнихте, за да се стигне до това благоприятно развитие на казуса?

-Разчистихме площадките от горивата, които не съответстват на комплексното разрешително, издадено ни от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

-Поставени са камери, които да следят изпълнява ли се по регламент работата на ТЕЦ-а? Нужна ли беше тази мярка?

-Да, така е. Камерите са по изискване на Министерство на околната среда и водите, така че сме длъжни да се съобразим с мярката.

-Използва ли компанията неразрешен вид гориво, както твърди РИОСВ в акта си от 9 септември?

 -Използваме „неразрешено” гориво – т. н. „биомаса“, която според нас е най-екологично чистият продукт за горене. Факт е, че ние от над 2 години и половина използваме това гориво, като ежемесечно докладваме на МОСВ и РИОСВ – Стара Загора. На тази база смятам, че мярката, която сега ни бе наложена – санкция с принудително спиране, бе ненужна, тъй като информацията, че горим биомаса е давана надлежно на институциите.

-Така ли стои и въпросът с горенето на RDF?

-Имаме разрешение от същите органи за експериментално горене на този вид материал.

-Защо при наличие на разрешително на Дружеството бе наложена санкция?

-Не мога да отговоря. Вярно е, че горенето на биомаса не е в комплексното ни разрешително, но имаме подадено заявление от година и половина. Тоест минали сме по всички пътища и процедури за смяна на настоящото Комплексно разрeшително, с което да ни бъде разрешено горенето на биомаса и RDF.

-Застрашен ли е предстоящия отоплителен сезон след препятствията, през които преминахте през последните седмици?

-В момента не е. Беше застрашен до 24 септември, когато РИОСВ отмени административната мярка принудително спиране. Благодарим на институциите, че проявиха благоразумие и вдигната мярката, наложена на Дружеството.

Източник: Епицентър.бг

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране