02.01.2020 | 0:16
Юлия Кръстева става Велик офицер на Почетния легион
Българката вече е награждавана с по-ниски степени на Ордена - "Кавалер на Почетния легион" (1998) и с "Офицер на Почетния легион" (2008)

Родената в България писателка и психоаналитик Юлия Кръстева ще бъде повишена във „Велик офицер на Почетния легион“ на Франция. Името на 78-годишната Кръстева, която също така е лингвист, семиотик, философ и феминист, е в списъка с 487 души, на които ще бъде оказана високата чест да бъдат наградени тази година.

Орденът на Почетния легион (Ordre national de la Legion d’honneur) е създаден от Наполеон през 1802 г. по примера на рицарските ордени. Това е най-високото отличие във Франция. Приемането в Ордена на Почетния легион се извършва от президента на Франция за изключителни военни или граждански заслуги.

Тазгодишните лауреати на различните степени на Ордена са хора, отличили се в научната, културната, спортната сфера, както и в областта на технологичното развитие, икономиката и журналистиката. Сред тях са носителят на Нобеловата награда за физика за 2018 г. Жерар Муру, актрисите Жеан Балибар и Марина Андс, бившият треньор на футболния отбор „Арсенал” Арсен Венгер, личи от списъка, публикуван в Journal Officiel.

Най-високото отличие – „Кавалер на големия кръст“, е за двама членове на Френската съпротива – Пиер Симоне и Едгар Тюпе-Томе. С втората степен – „Велик офицер на Почетния легион“, ще бъдат удостоени социологът Клаудин Ерцлих, египтологът Кристиан Циглер, писателят Исмаил Кадаре и Юлия Кръстева.

Българката вече е награждавана с по-ниски степени на Ордена – „Кавалер на Почетния легион“ (1998) и с „Офицер на Почетния легион“ (2008).

Кръстева е родена в Сливен на 24 юни 1941 г. Завършва френска филология през 1964 г. в СУ и две години по-късно заминава за Париж със стипендия от френското правителство. Оттогава живее във Франция.

Там защитава докторат по семиология (1968) и държавен докторат по литература на лингвистична тема (1973). Става професор по лингвистика в Парижкия университет (1974) г. През 1979 г. завършва и обучение по психоанализа. Има огромно число научни публикации и книги, много от които са преведени на други езици.

Освен че е професор в Парижкия университет, тя преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк и е почетен доктор на много други учебни заведения, сред които и СУ „Климент Охридски“ (31 май 2002 г.).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране