08.04.2021 | 11:17
За първи път българин попадна в списъка на милиардерите на „Форбс“
Влад Тенев е на 2674 място, за поредна година номер едно е Джеф Безос, следван от Мъск

За първи път българин попадна в списъка на милиардерите на авторитетното издание Forbs. Роденият във Варна Влад Тенев заема 2674-то място с нетно състояние от един милиард долара в 35-тото издание на годишната класация на списанието.

Финтех иноваторът е живял до 4-годишна възраст във Варна. Заминава за САЩ с родителите си, които работят в Световната банка.

Влад Тенев е основател на платформата за търговия с акции Robinhood заедно с индиеца Бейжу Бат. Двамата са съквартиранти от университета „Станфорд“. Стартират компанията си, кръстена на Робин Худ, през 2013 г.

Метафорично използват името на легендарния герой, за да опишат най-добре какво предлага платформата им, която се опитва да промени правилата за търговия с акции на Уолстрийт. Основната ѝ цел е да даде безплатен достъп до борсата в Ню Йорк на млади инвеститори.

Това е безспорен успех и признание за младия предприемач и приложението му Robinhood, защото през последните месеци компанията на Тенев беше намесена в скандал с акциите на GameStop. Влад Тенев дори бе изслушан в Конгреса на САЩ и имаше съмнения, че срещу приложението може да започнат съдебни действия, но му се размина.

Иначе за поредна година най-богатият човек в света е основателят на ритейл гиганта Amazon Джеф Безоссъс 192 млрд. долара. След него се нарежда иноваторът и визионер Илон Мъск със състояние от 168 млрд. долара.

Френският магнат Бернар Арно и семейството му притежават 164 млрд. долара и заемат третата позиция.  Дългогодишният лидер в класацията – Бил Гейтс, слиза на четвърта позиция със 129 млрд. долара.

Сметките на Forbes показват, че общото богатство на милиардерите по света достига до 3 трилиона долара и състоянието им не спира да се увеличава. Най-богатите хора на планетата са и тези, които са останали в най-малка степен засегнати от коронавируса и икономическата криза.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране