12.04.2019 | 16:34
Зам.-министър си е построил имение за половин милион с европари
Александър Манолев се оказва собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони

Името на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев е поредното, което излиза покрай аферата „Апартаментгейт“. Той се оказва собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони, разкрива разследващият сайт Биволъ.

Плащането е одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.

Според медията обаче имението с половин декар РЗП никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Вместо това то се ползвало за частна вила от Манолев и семейството му. Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански=

Според разследването, което е извършено съвместно с „Благоевград Нюз“ Манолев е купил терена от 1800 кв. м. по пътя между Сандански и курорта Попина лъка в началото на 2013 г. от фирмата “Ди Ди Ви”. Тя е създадена година по-рано, собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. Дружеството веднага започва да изкупува атрактивни имоти в курортни зони около Сандански, Ловеч, Елена, Берковица и Каварна.

Манолев е нейният първи клиент.

По-малко от месец след покупката зам.-министърът учредява право на строеж на “жилищна сграда – къща за гости” с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата “Агротрейд – Ана Димитрова” ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на “Агротрейд” е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Междувременно фирмата успешно пише есе до ДФЗ за субсидия от 390 160 лв. по ПРСР. Общата стойност на проекта е за 564 174 лв. утвърдени разходи по договор. Строежът на имението от половин декар приключва успешно през октомври 2015 г. и е инспектирано от ДФЗ през ноември 2015, когато Манолев става зам.-министър. Инспекторите на ДФЗ установяват, че проектът е изпълнен точно с малки недостатъци и удържат около 800 лв. от субсидията заради разминавания в количествено-стойностните сметки. Сегашният министър на земеделието Румен Порожанов тогава е шеф на ДФЗ. През декември 2015 той разписва плащането и така впечатляващият градеж излиза само 170 000 лв., разкрива Биволъ.

Медията цитира и мнението на засегнатия зам.-министър, който чрез правителствената пресслужба дава следното разяснение:

„Нямам никаква собственост в Сандански.   През 2012 г. притежавах имот, който продадох на споменатото от вас дружество. Мястото не е декларирано защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор.

Да, разбира се познавам се с Ана Димитрова – както казах, аз съм й продал имота. В последствие съм бил и клиент на споменатото място за настаняване – срещу заплащане, за което имам и издадени документи.
Що се отнася за оставката – готов съм да я подам във всеки един момент. Надявам се подобен акт да е свързан с работата ми, а не с евентуални съмнения.“

Манолев бе посочен за министър на транспорта след оставката на Ивайло Московски. Кандидатурата му обаче се спъна заради разследване на седмичника „Капитал“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране