05.04.2019 | 0:01
Зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев разби имотните рекорди
Той си е купил нов апартамент за 18 700 лева, гарниран с тераса /с обща площ 244 кв.м

Зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Тодоров Славчев е шампион в книгата на имотните рекорди по високите етажи на властта. Заместникът на Пламен Георгиев се оказа собственик на огромна тераса с квадратура 244 кв. м и на апартамент с обикновени размери – 63 кв. м, но с необикновена цена – 18 639 лв., или 151.27 евро за квадрат. Имотите са закупени през 2010-2011 г., когато цените наистина вървяха надолу, но такива дъна изобщо не са стигали. Още повече че придобивките на Славчев са в чисто нова сграда в столичния кв. „Хиподрума“. По онова време най-популярният български търговец на имоти Цветан Цветанов продава панелка в „Дианабад“ по 745 евро на кв. м, припомня „19 минути“.

Верандата на втория по ранг в КПКОНПИ бие по квадратура дори придобивката, с която се прочу шефът му – онова чудо от 186 кв. м на покрива със сауна, барбекю, душ и зимна градина, за което Пламен Георгиев и до днес твърди, че е обща част, въпреки че е вписано в нотариалния му акт.

Според имотната декларация на Антон Славчев остъклената тераса с площ на игрище е купена през 2011 г., като той е единият от тримата собственици. Другите са жената, с която живее – Зорница Тодорова, и брат му Светослав Славчев. Излаз към терасата, обрамчваща първия етаж на луксозната сграда на ул. „Нишава“, имат само три апартамента и те също са собственост на двамата братя и на спътницата на Антон Славчев. За отбелязване е, че Антон Славчев е купил жилището от 63 кв. м за 18 639 лв. (според декларацията му), а брат му Светослав по същото време взима в същата сграда ателие с площ 80 кв. м за близо 100 000 лв.

За своята третина от терасата – около 81 кв. м, зам.-шефът на КПКОНПИ е платил скромните 38 000 лв. според имуществената му декларация. От това следва, че целият имот е бил придобит за по-малко от 115 000 лв. Голяма изненада идва обаче от нотариалния акт, където фигурира почти двойно по-голяма сума. Там пише, че „материалният интерес“, върху който тримата купувачи на терасата са платили такси и данъци, е 216 419 лв. Оттук следва въпросът дали в декларацията си зам.-шефът на КПКОНПИ е спестил част от платената цена? Или пък остъклената веранда наистина е била спазарена много евтино (на цена дори под данъчната оценка)?

Като зам.-председател на комисията „Антикорупция“ сега човекът с най-голямата веранда трябва да проверява началника си Пламен Георгиев, който след дълго инатене най-сетне излезе в отпуск, за да не пречи на проверката за имотните му дела и документи.

Интересни факти излизат и за половинката на Славчев. Зорница Тодорова е била юрист в Столичната община, когато Йорданка Фандъкова поема първия си кметски мандат, през 2011 г. за кратко става кметица на Нови Искър (от ГЕРБ), а после влиза в ръководството на „Напред, България“ – партията на Тодор-Живковия внук Тодор Славков. Междувременно завърта успешен бизнес с фирмата си „Юнивърсъл консултинг и Ко“. Същата компания, преименувана на „Нова Техно билдинг“, участва в серия обществени поръчки за милиони левове, основно с финансиране по ОП „Околна среда“. Според „Биволъ“ става дума за 10 поръчки за общо 22 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране