18.01.2015 | 19:03
Защо не се напънем и не сложим жена за президент
Румяна Бъчварова пък не отрече възможността самият лидер на ГЕРБ да се кандидатира

„Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент? Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на общото събрание на „Жени-ГЕРБ“, което се проведе в неделя в НДК.

„Погледнете, на тези постове, където имаме жени, ние просто нямаме по-добър мъж за тях. И да искаме, не можеме да им намериме. И аз така като ви слушам и като ви гледам интереса към президентските избори, айде – премиер сме имали и жена, но президент не сме имали. Нямахме председател на Народното събрание, сега имаме два мандата, нямахме кмет на София, сега имаме два мандата. Защо да не се напънеме и за президентските избори и да сложиме една жена президент?“, каза Борисов

По-рано през деня вицепремиерът и член на ръководството на ГЕРБ Румяна Бъчварова не отрече възможността самият Борисов да се кандидатира на изборите за президент в края на следващата година. Тя обаче направи уговорката, че това решение сега не стои за обсъждане, тъй като до вота има близо година и половина.

„Подобно решение не е взето, то не е и важно в този момент“, заяви Бъчварова в предаването „Неделя 150“ на БНР, след като преди дни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви в интервю за в. „24 часа“, че би било много логично Борисов да се кандидатира за поста и че е особено подходящ за него.

„Това, че Борисов е много подходящ, е ясно от началото на политическата му кариера. При старта на кабинета обаче той заяви, че към този момент няма решение да се кандидатира и че амбицията му е да изкара добър мандат. Така че имаме година и половина до взимане на решение“, коментира днес Румяна Бъчварова.

Тя добави, че не вижда обективен факт, който да се обсъжда. По думите й решение за кандидатиране на Борисов – „възможно е, но не е актуално, нито стои на обсъждане“, още повече, че има действащ президент. В момента премиерът бил съсредоточен върху реформите, които правителството трябва да извърши, а декларираната от него цел била управлението му да изпълни целия си мандат.

Бъчварова коментира още, че посещенията на американския държавен секретар и британския външен министър са категоричен знак на подкрепа за сегашното управление и за премиера. По-успешни визити като че ли не сме имали, каза тя.

Още преди втория мандат на ГЕРБ Бойко Борисов е показал на Вашингтон разграничението си от руските интереси в България, заяви още Румяна Бъчварова. Според нея няма категорични доказателства за ползата от т.нар. проекти от „Големия шлем“, които Борисов е прекратил.

„Затова логично се мислеше, че те са направени по начин, по който по-скоро биха имали ефект на политическо въздействие, на политическо присъствие, отколкото на съществена полза. И ядрената централа, и нека не забравяме „Бургас – Александруполис“, и „Южен поток“ – на практика се оказаха по-скоро с недоказани ползи, отколкото с категорични предимства, за да могат да бъдат избрани“, коментира веципремиерът.

Борисов пък посочи, че до сряда очаква становището на коалиционните партньори на ГЕРБ относно проекта на управленска програма на правителството.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране