19.09.2020 | 11:19
Зоран Заев: Македонският език и македонската идентичност не подлежат на преговори
Въпреки меморандума ни, Скопие остава приятелски настроено към България, казва македонският премиер

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви вчера, че македонският език и македонската идентичност са неоспорим факт и не подлежат на преговори. Думите му са по повод нерешените въпроси около договора за добросъседство с българската държава. Самият Заев обаче твърди, че Скопие е приятелски настроен към България.

Но уточни, че „твърдения и изявления, съдържащи обиди, не водят до истинско приятелство, което е двупосочна улица и зависи най-много от нас самите, от нашето зачитане на европейските ценности и принципи“. Думите на Заев бяха по повод меморандума, изпратен от България до страните членки на ЕС, който поставя под въпрос македонската национална идентичност и македонския език, предаде агенция МИА.

Договорът за добросъседство е отражение на взаимното уважение и приятелство и предполага и изисква отговорност и участие на двете страни, каза още Заев.

Той заяви, че правителството остава приятелски настроено към България.

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и наистина предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси. Ние сме посветени на пълното прилагане на този договор. Ние сме съюзници с България в НАТО, имаме общ дълг да подобряваме добросъседските си отношения и взаимното сътрудничество и да градим приятелство“, каза Заев.

Той повтори, че правото на самоопределение и идентичност е сред основните европейски ценности и придобивки на цивилизацията.

„Македонският език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в ООН и един от признатите съвременни езици, които се изучават в университетите в цял свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, но и на съвременността, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско изграждане на приятелство“, заяви Заев.

България застъпва тезата, че македонският език е изкуствено създаден по поръчка на Коминтерна от бивша Югославия по времето на режима на Тито.

Зоран Заев добави, че правителството ще запази приятелския си дух и изрази надежда, че ще се намери решение, при което и двете страни ще излязат като победителки.

Той каза, че е сигурен, че и България ще върви по същия път и ще подкрепя европейските ценности.

Loading...

1 коментар

  1. Офффф каза:

    Македонски език НЕ СЪЩЕСТВУВА!!!
    Гоце Делчев е българин!!!
    Даме Груев е българин!!!
    Който твърди друго е ПРЕДАТЕЛ!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране