17.10.2019 | 14:38
Най-после! СЕМ отстрани близкия до ДПС шеф на БНР
Антон Митов става временен шеф на радиото

С пет гласа „за“ и нито един против или въздържал се СЕМ прекрати днес предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Последният е протежиран от ДПС, а човекът, оказвал му натиск да отстрани водещата Силвия Великова е пародийната депутатка от движението Велислава Кръстева.

За временен управляващ на БНР съветът назначи Антон Митов, който е директор на архива на радиото.

СЕМ задейства процедурата по отстраняването му от поста заради груби нарушения. Повод за това стана безпрецедентното спиране на ефира на Програма „Хоризонт“ на 13 септември т.г.

СЕМ даде на Костов седем дни за писмени обяснения.

Костов беше назначен за шеф на Националното радио само преди три месеца. След скандала около Силвия Великова членовете на СЕМ поставиха ултиматум пред генералния директор да подаде оставка, а такава беше поискана и от работещи в програма „Хоризонт“. Той обаче отказа да се оттегли сам.

Светослав Костов ще има възможност да обжалва решението на СЕМ пред съда.

По закон нов избор на генерален директор на БНР би трябвало да се проведе в срок до 3 месеца. Междувременно управлението на медията ще се повери на „лице, определено от Съвета за електронни медии“, което отговаря на изискванията за длъжността.

Междувременно от БНР съобщиха, че днес в 16.15 ч., в сградата на радиото ще се състои пресконференция на отстранения генерален директор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране