29.01.2019 | 1:12
136 партии загряват за изборите
Рекордните 30 партии са разпуснати от СГС през 2018 година

Над 130 партии могат да се явят на изборите тази година, показа проучване на „Труд“, след като започнаха да се сформират многолюдни предизборни коалиции. През 2019 г. ще се проведат местен и европейски вот, припомня в. „Труд“.За сравнение – за местните избори през 2015 г. документи в ЦИК подадоха 81 партии и три коалиции, съставени от общо 11 партии. Отказана беше регистрация на 10, останалите 82 взеха участие във вота.

136 партии са вписани към момента в регистъра на Софийския градски съд (СГС). А 137 формации подадоха навреме и според изискванията годишни финансови отчети за 2017 г. в Сметната палата. Още 3 внесоха редовни документи със закъснение. Две партии подадоха отчети, които държавните одитори не признаха за отговарящи на изискванията за форма, съдържание и начин на представяне – управлявалата два мандата НДСВ и близката до Алексей Петров „Нова сила“.

Срокът за политическите формации да се отчетат за 2018 г. изтича на 31 март т.г. Годишните отчети, участие на избори поне веднъж на 5 години и провеждане на конгрес поне веднъж на 5 г. са единствените законови изисквания към партиите, за да се водят действащи.

Рекордни 30 партии са разпуснати от СГС през 2018 г., показа справка на в. „Труд“ в „Държавен вестник“, където тези решения задължително се публикуват.Началото беше дадено с първата партия на Веселин Марешки – „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД), която нямаше дейност. Тя беше заличена по искане на прокуратурата след обжалване с решение на Върховния касационен съд от 7 февруари м.г. Това стана след разкритията на „Труд“, че Марешки е лидер на две партии едновременно в нарушение на закона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране