05.11.2020 | 0:27
4, 5 млрд. лв. са раздадени на тъмно
Държавната компания „Автомагистрали” работи по неясни правила с над 460 фирми

Държавната компания “Автомагистрали” работи с над 460 фирми, избрани по неясни критерии. Така се превърнала в черна кутия и гара разпределителна при усвояването на 4,5 млрд. лв., налети от правителството за пътища и магистрали. Това признава МРРБ по повод на депутатско питане, пише „Дума„.

Първата порция от тях – 1,35 млрд. лв., бе дадена без обществена поръчка на ръба на закона преди две години за магистрала “Хемус” до Велико Търново. “Автомагистрали” има 7 действащи договора с АПИ, сключени без търг или конкурс. От своя страна държавната компания има 405 договора с партньори – контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация. Спорен е въпросът за цената, на която компанията строи и ремонтира пътища и магистрали.

Без да се отчита пред обществото, държавният мастодонт се е превърнал в разпределител на получените чрез АПИ над 4.5 млрд. лв.“Към момента с цел обезпечаване на процеса по проектиране и строителство „Автомагистрали“ ЕАД има сключени 405 договора с партньори-контрагенти и 60 договора с клиенти за доставка на материали и наем на механизация, които са с различен срок на действие. Сключените договори имат характера на рамкови споразумения“, е посочено в съобщението на МРРБ.

„Що се отнася до възлаганите външни услуги от „Автомагистрали“, то за тях се сключват договори след провеждане на процедури, съобразени с приложимото законодателство в областта“, твърди Петя Аврамова без да посочва кое е то. На сайта за електронни обществени поръчки при търсене по ключова дума „Автомагистрали“, не излизат никакви поръчки. МРРБ обаче твърди, че в хода на процедурите, провеждани от „Автомагистрали“ „се изпращат покани за участие до значителен брой водещи фирми в областта на строителството, като до участие са допуснати всички, заявили желание и представили в срок оферта“. „Всички възложени на „Автомагистрали“ обекти са на различен етап на изпълнение, което дава възможност за добро планиране и за срочно и качествено извършване на дейностите“, заявява министър Петя Аврамова.

Спорен е въпросът за цената, на която държавната компания строи и ремонтира пътища и магистрали. Тя се движи от над 10 млн. лв. до близо 16,5 млн. лв. с ДДС за километър в зависимост от вида и сложността на обектите. Това е значително повече спрямо сходни обекти изграждани след избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране