26.10.2019 | 11:18
400 000 „мъртви души“ ще гласуват на местните избори в неделя
Реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000

400 000 мъртви души ще гласуват на местните избори в неделя.  За това призна преди дни шефът на държавната фирма „Информационна обслужване“ Михаил Константинов.

Реалните гласоподаватели в страната са 5 800 000 души, но по списъците на ЦИК те са 6 200 000. Според Константинов това ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните числа показват обратното.

Константинов припомни, че местните избори са най-сложните за изпълнение. Най-лесни за подготовка били изборите за президент, след тях са европейските и парламентарните. При местния вот има по-голям брой кандидати, както и преференции, които допълнително усложняват броенето, обясни Константинов.

„Най-уязвимото звено при организацията на избори е слабата подготовка на ангажираните в избирателните секции“, коментира Константинов.  Очаква се ЦИК да въведе онлайн примерни протоколи. Той отрече да има опасност компютрите на „Информационно обслужване“ да бъдат хакнати, защото са изолирани. И припомни, че при предходните избори е имало хакерска атака срещу сайтове на редица институции, но те не са позволили проникване в самите системи.

„Най-много се търгува с гласове при местните избори, защото няколко гласа могат да променят хода на вота. Най-активна е продажбата на гласове в малките населени места“, поясни шефът на „Информационно обслужване“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране