29.02.2020 | 16:58
5 неудобни въпроса за “Барселонагейт”
Колко време ще издържи Борисов, без да смени позицията си по скандала?

През последната седмица премиерът Бойко Борисов е в окото на бурята, след като испанският вестник “Периодико” съобщи, че полицията в Каталуня Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали той има отношение към международна схема за пране на пари. Става дума за луксозна къща в скъпарския квартал на Барселона Esplugues de Llobregat, за която се твърди, че е собственост на българския бизнесмен Александър Чаушев, а в нея живее Борислава Йовчева. Високият стандарт на живот на бившата манекенка е осигурен от офшорна фирма, която е наляла милиони евро по сметките на дружество, чийто управител е младата жена. Историята става още по-пъстра, тъй като Йовчева е майка на малко момиче, чийто баща е неизвестен публично и обект на спекулации. Потоците от пари към нея пък водят до хора, свързани с Бойко Борисов. Международният отзвук на скандала накара даже българската прокуратура да се задейства – ще бъде изискана подробна информация по случая от испанските власти, а всички споменати лица в разследването, включително премиерът, ще бъдат разпитани. Към момента обаче няколко ключови въпроса остават без отговор.

1. Защо е купена къщата в Барселона?

Като собственик на скъпия имот, оценен на 2 900 000 евро, е вписана барселонската фирма Numin Invest SL. Според “Периодико” тя е регистрирана през 2012 г. с цел сделки с недвижими имоти и с капитал 3000 евро, внесени от Борислава Йовчева. Първоначално управител на дружеството е младата жена, а след това – нейният баща Георги Йовчев. През май 2013 г. основен акционер в Numin Invest SL става Александър Чаушев, бивш ръководен кадър в „Лукойл“ и съратник на Валентин Златев. Той апортира в капитала на дружеството въпросната къща в Барселона, закупена малко преди това за 2.9 млн. евро.

Преди повече от година, когато за първи път бяха направени тези разкрития, Чаушев обясни в предаването на Сашо Диков, че луксозният имот е лично негов: “Моя е собствеността, аз не го отричам. Всичко е законно, по най-перфектния начин направено, регистрирано и така”. Той обаче категорично отказа да отговори кой живее в къщата. Към днешна дата бизнесменът има ново обяснение – никога не е живял в къщата си, отдавал я под наем на Йовчева, която не познава лично. “В Испания има гигантски бизнес за преотдаване на имоти под наем. Вид услуга, при която фирма отдава под наем, хора чистят, поддържат имота и оставащите пари изплащат на собствениците”, твърди Чаушев пред “24 часа”.

Хронологията на събитията около покупката на имението обаче поставя логичния въпрос как така един бизнесмен купува скъпа къща, за да я апортира във фирма на човек, когото твърди, че не познава.

2. Кой осигурява охолния живот на манекенката?

Борислава Йовчева не само се разпорежда с имот за милиони евро, но и живее доста охолно в Барселона. Според “Периодико” испанската полиция е установила, че дамата се придвижва с бяло Porsche Macan, оценено на 70 000 евро. То е собственост на фирма Emma BGS SL, чието седалище е въпросната къща. Дружеството е регистрирано през 2014 г. от бащата й Георги Йовчев, който внася 3000 евро капитал и става управител. Година по-късно капиталът на дружеството е увеличен първо с 1 млн. евро, а след това с още 750 хил. от кипърската офшорка Palms Enterprises. Пълномощник в България на офшорната фирма е бизнесменът Йордан Христов, който e мажоритарен собственик на “Спортни имоти Приморско” АД – дружество, развиващо мащабен туристически бизнес по Черноморието.

От бизнес гледна точка е абсолютна загадка каква е целта на увеличението на капитала на Emma BGS, тъй като през годините няма начинания, които биха могли да осигурят възвръщаемост. Единственото начинание на Emma е луксозен магазин за дрехи с площ 140 кв. м на една от централните улици в Барселона – Paseo de Grácia. “Периодико” твърди, че испанската полиция наблюдавала движенията на Йовчева и установила, че тя отива в бутика преди обяд, но не обслужвала клиенти, а се занимавала с „управление и контрол“. Разследващите заключават, че „не може да се докаже произходът на 2 300 000 евро инвестиция в магазина“. Нито манекенката, нито нейните родители, които също живеят в Барселона, биха могли да имат опит или доходи, за да осигурят подобен охолен живот. Преди внезапно да започнат да развиват бизнес, бащата е бил електротехник, майката – домакиня, а дъщерята е известна единствено със спечелването на титлата “Мис Бикини”. Брат й Станко Йовчев е бивш футболист без особени изяви, който в момента има дюнер заведение и наргиле бар в софийски квартал.

В деня след публикацията в “Периодико” магазинът за дрехи изненадващо затвори. Вестникът публикува видео, на което се вижда, че от помещенията се изнасят вещи и се товарят в камион. Ако всичко около Emma BGS е изрядно, какво налага скорострелното прекратяване на бизнес начинанието?

3. Каква е връзката с Бойко Борисов?

Около двете дружества Numin Invest SL и Palms Enterprises, които на практика осигуряват високия стандарт на живот на Мис Бикини в Барселона, има множество следи, които водят до премиера Бойко Борисов. Бизнесменът Александър Чаушев е изключително приближен до бившия шеф на “Лукойл” Валентин Златев и познава Борисов. “С премиера се познаваме служебно. Беше собственик на голяма охранителна фирма”, споделя той. Фирма “Ипон”, която бе собственост на Борисов, преди той да стане премиер, дълги години охраняваше тръбите и съоръженията на рафинерията. В момента тя се управлява от близък съратник на премиера.

Хората, които надничат зад кипърската офшорка, пък имат политически връзки с министър-председателя. Йордан Христов, пълномощник на Palms Enterprises, е спряган за ключова фигура в ГЕРБ. Бизнесът му започва с помощта на община Приморско, която апортира общински земя в “Спортни имоти Приморско”. Свързани с Христов фирми досега са спечели над 7 млн. лв. от европроекти и обществени поръчки, разкрива “Биволъ”. В управлението на “Спортни имоти Приморско” от 2008 до 2011 г. влиза и друг приближен на премиера – Иван Саздов. Той е управител на сдружение “Тенис клуб-Банкя” заедно с Христов. Бил е и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Борисов за кмет на София през 2005 г. Самият Борисов не отрича, че се познава и с двамата.

Премиерът твърди, че не познава и Борислава Йовчева. Според него целият скандал с къщата е “фалшива новина”, извадена от “учебника за компромати”. Помолен от Сашо Диков да потвърди достоверността на публикация във в. „Марица“ от 18.11.2013 г., в която се казва, че „столичната клюка гласи, че Бойко е кандидат-зет на Станко Йовчев“, премиерът заявява единствено “не”.

Година преди вестникарската статия в интервю за сп. LOVEstyle Борисов казва: “Има една госпожица, която ми е по-близка, но ако я обявя, ще я разкостят. Когато приключа с държавната работа, ще се оженя и ще си я прибера”. През 2015 г. пък в записите, станали известни като “Яневагейт”, бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, семеен приятел на Цветан Цветанов, казва за премиера: “Факт е, че към определени жени има и положително отношение. Сега има една, на която й купи къща в Барселона за милион и половина евро”.

След като барселонската афера се завъртя с нова сила, Борисов реши да избяга от въпроса дали познава Йовчева. “Това да познаваш някого не те прави замесен в каквото и да е. Много пъти съм казвал, че на тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото стават бели, много хора си имат семейства след това. При моята интензивност може да съм забравил кой познавам”, заяви той.

4. Защо прокуратурата, НАП, ДАНС и КПКОНПИ години пренебрегваха сигналите от Елена Йончева?

През май 2019 г. водачът на листата на “БСП за България” на евроизборите Елена Йончева внесе сигнал в прокуратурата с документи за къщата в Барселона. Преди седмица тя обясни пред “Сега”, че няма никаква информация какво се случва с трите сигнала. “Интересно е, че нямам никакъв отговор от прокуратурата. Не са ги върнали като неоснователни, но в същото време никой не ме е информирал да има движение по сигналите”, посочи тя. На този фон е озадачаващо, че прокуратура реагира на публикацията в “Периодико”, която повтаря сигналите на Йончева. Остава въпросът защо цяла година не се работи по тези преписки, а сега, след като испанската медия предизвика скандал, главният прокурор Иван Гешев разпореди да бъдат разпитани всички, които са назовани в разследването.

До момента няма данни българските данъчни и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да са изследвали доходите и разходите на Борислава Йовчева и нейния баща, които очевидно разполагат със значителни средства с неясен произход. “Сега” попита приходната агенция дали е извършила проверки на семейството, на Александър Чаушев, собственик на къщата, както и на бизнесмена Йордан Христов, но оттам не отговориха. Дори Йовчеви да са данъчно задължени в Испания, то пак няма проблем НАП да попита испанските си колеги за техните разходи.

В единия от сигналите на Елена Йончева до българската прокуратура се твърди, че Йордан Христов е имал бизнес взаимоотношения с фирма, чиито собственици са осъдени ефективно за организиране на международна схема за пране на пари през 2015 г. Това е Gordon Holdings, което е акционер в “Спортни имоти Приморско”, показва справка в Търговския регистър. Номинален директор на въпросната фирма е била британката Белинда Ланион, която с друг гражданин на Великобритания Майкъл Дойл получиха присъди, тъй като са помагали на клиентите си да се “крият” зад тях и по този начин да се изплъзват от данъчни и други регулатори.

5. Колко време ще издържи Борисов, без да смени позицията си по скандала?

Премиерът Бойко Борисов е известен с лекотата, с която сменя позициите си по различни въпроси. Показателно е поведението му по друг голям скандал, който бе потулен – “Ало, Ваньо”. Когато през 2011 г. в. “Галерия” публикува записи, на които се чува как премиерът нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в бирена фабрика, защото така се е разбрал с президента Първанов, Борисов заяви, че те са манипулирани. “Ще направя така, че ако мога да взема достоверни записи, да опитам да ги пратя за изследване в чужбина, защото тези, които се занимават с монтаж, знаят колко опасно може да се случи в едно изречение да се поставят или махнат думички”, обясни тогава премиерът и отново обвини Държавна сигурност, че го атакува с компромати.

Година по-късно обаче в интервю пред блогърите Асен Генов и Константин Павлов Борисов призна, че е казал точно това. “Нямаше как да не реагирам, след като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя, но съм си такъв, всеки има своите грешки, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол”, каза той.

Мартин Георгиев, “Сега”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране