11.06.2024 | 10:39
7 партии влизат в парламента при 100 процента обработени протоколи
Най-новата формация в Народното събрание е „Величие”

Седем партии влизат в 50-ото Народно събрание, показват окончателните резултати на ЦИК при обработени 100% от протоколите. Първа сила е ГЕРБ-СДС, която печели 24.70% от гласовете. Веднага след нея се нарежда ДПС, съобщава Нова телевизия.

За Движението подкрепата си са дали 17.07% от отишлите до урните.

Третото място е за „Продължаваме Промяната – Демократична България” с 14.33% подкрепа. Следващата политическа партия, която влиза в парламента, е „Възраждане”, получила гласовете на 13.78% от избирателите. Петата формация е БСП, събрала 7.06%, а шестата – „Има такъв народ”, получила 5.96%. Партията, която поднесе изненада на вота 2 в 1, е „Величие”. С 4.65% подкрепа тя е седмата, която влиза в следващото Народно събрание.

На изборите за Европейски парламент при 100% обработени протоколи ГЕРБ-СДС печели 23.54%, ДПС – 14.66%, ПП-ДБ – 14,44%, „Възраждане”- 13.98%, БСП – 7.01%, ИТН – 6.04%, ПП „Величие” – 4.07%.

В 25 МИР в столицата спечели председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той победи Ицо Хазарта, който остана втори, съобщава БНТ. Третото място е за “Възраждане” и лидера му Костандин Костадинов. Лидерът на ИТН Слави Трифонов остана четвърти. Корнелия Нинова е пета, а шести се нареди Николай Марков от изненадата на тези избори – партия “Величие”.

В 23 МИР в столицата ПП-ДБ с водач Кирил Петков спечели пред водача на листата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. “Възраждане” е на трето място с водач депутата Цончо Ганев.

В Перник стана обратното – Кирил Петков от ПП-ДБ загуби и от водача на листата на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев, и от човека на Възраждане – Димо Дренчев.

В Пловдив ГЕРБ-СДС с водач Бойко Борисов печели битката с Асен Василев от ПП-ДБ. Интересното е тук, че кандидатът на “Величие” Николай Марков се нарежда пети и изпреварва водачите на листите на ДПС и БСП.

Във Варна ГЕРБ-СДС с водач Даниел Митов победи лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов в собствената му крепост. Трети са ПП-ДБ, които бяха водени от бившия министър Даниел Лорер.

В Благоевград водачът на листата на ДПС Делян Пеевски загуби битката от представителя на ГЕРБ – бившият председател на Народното събрание Росен Желязков. Трети са ПП-ДБ, четвърти – “Възраждане”, а лидерът на БСП Корнелия Нинова остана пета.

ДПС по традиция печели изборите в Кърджали с близо 80% от гласовете, водено от лидера си Делян Пеевски. На второ място се нарежда бившият председател на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС. Трети са “Възраждане” с водач Георги Георгиев, а ПП-ДБ остават четвърти.

В Хасково водачът на листата на ГЕРБ-СДС Делян Добрев печели най-много гласове. След него се нарежда кандидатът на ДПС Станислав Атанасов, трети са от “Възраждане”, а бившият финансов министър на ПП-ДБ и съученик на Добрев в Хасково Асен Василев остана четвърти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране