18.10.2019 | 12:20
Афера! Русев и ВТБ продават „Виваком“ четворно по-скъпо
Телекомът, чиято покупка за 330 млн. през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1.2 млрд. евро

Бившият български държавен телеком ”Виваком” е пред продажба. Възможно е да има сделка в следващите 2 седмици. Цената е близо 4 пъти по-висока от тази, на която го придобиха Спас Русев и руската държавна банка ВТБ преди 4 години.

За предстоящата сделка съобщава изданието „Файненшъл таймс“, което през юли тази година информира за търсенето на купувач, както и че ”Лазард” е компанията, назначена за консултант по сделката.

„Виваком“, чиято покупка за 330 млн. през 2015 г. беше финансирана основно от руснаците, сега се предлага за 1.2 млрд. евро и ексклузивните преговори с потенциалния купувач се водели около тази сума, допълва изданието, позовавайки се на свои източници. Според медията оценката на „Виваком“ съответства на последните сделки в сектора в Югоизточна Европа.

„Файненшъл таймс“ припомня, че още не е приключил спор за собствеността на „Виваком“, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства. Казусът се гледа и от Английския върховен съд.

Интерес към телекома има доставчикът на кабелни, мобилни и медийни услуги „Юнайтед груп“. Компанията има опит на Балканите и се контролира от компании за дялово инвестиране като „Би Си партнърс“ и Кей Кей Ар. През май същата компания се договори да придобие „Теле2“ в Хърватия срещу 220 млн. евро. Купувачът е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата.

Изданието припомня, че „Виваком“ ще смени собственика си за шести път от 2004 г. насам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране