11.06.2024 | 10:41
Ако партиите не съставят кабинет, имплозия ще разтресе елита и врачки ще влязат в парламента
ИТН вероятно ще е третият коалиционен партньор в кабинета на ГЕРБ и ДПС, прогнозира политологът доц. Даниел Смилов

Ако се стигне до нови предсрочни избори през есента, имплозия ще разтресе политическия елит. Това прогнозира политологът доц. Даниел Смилов,

„Идеята на тези избори беше ГЕРБ да е в по-добра преговорна позиция, за да състави по-лесно правителство. Не мисля, че това се получи. Около първата и втората политическа сила ще се сглоби управление“, добави той.

„Голямата изненада на тези избори обаче е друга – ниската избирателна активност, комбинирана с фрагментацията на парламента и протестния вот през малките партии. На едни следващи избори не може да кажем какво ще се случи. Първото място на ГЕРБ няма да е гарантирано“, предупреди политологът.

„Може да се появи играч на този терен, който показа, че има огромен вакуум. Много голяма част от българите не отиват да гласуват или предпочитат малки формации“, добави той.

„Логично е ПП-ДБ, тъй като загубиха изборите, да останат в опозиция, а да ни управляват ГЕРБ, ДПС с други организации“, заяви доцентът.

„Тази ерозия, която наблюдаваме при ПП-ДБ, ГЕРБ са я изконсумирали. Партията на Бойко Борисов през 2017 г. имаха 1,17 млн. гласа, а сега са на 500 000“, припомня той.

„ИТН вероятно ще е третият коалиционен партньор. Може да е без коалиционно споразумение да стане това“, заяви Смилов.

„Ако не се състави правителство и Конституционният съд дотогава още не е взел решение за промените, свързани със служебните правителства, ще се наложи президентът да назначи друг кабинет, но със сигурност няма да е със същия премиер“, каза пък преподавателят по политическа комуникация проф. Росен Стоянов.

„Така наречената представителност – все повече хора искат да получат място под слънцето, ниската избирателна активност плюс охолството на твърдите електорати доведе до крайно изкривяване на картината у нас – появата на странни изменения, някакъв вид дефект на демокрацията наблюдаваме през последните дни. Това е политическо сектантство. Когато избирателната активност падне още, ще се появят не една, а още пет подобни партии. Нищо чудно да влезе съюз на знахарки, баячки, пчелари и т.н.“, добави той.

„Има очакване да се намеси на терена някой. Тогава като с цунами може да бъде отнесена всяка една надежда и планове“, заяви професорът.

Той намекна, че ако президентът направи нов политически проект, всичко отива на вятъра.

„Ерозията в ПП-ДБ ще продължи. Влизаме във фазата на взаимните обвинения и търсене на кой е по-виновен. Христо Иванов беше най-малко. Нищо добро не ги очаква“, каза пък Георги Харизанов.

„Политиците са виновни, че не обгрижват големи групи от населението. Получава се маргинализация, вследствие на което може да очакваме радикализация. Може да се стигне до случай като Роберт Фицо“, заяви проф. Стоянов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране