16.12.2019 | 17:23
“Алфа Рисърч: Слави Трифонов и ДПС се борят за третото място в парламента
"Воля" и "Атака" аут от ново Народно събрание

Нерегистрираната от съда партия на Слави Трифонов “Няма такава държава” би била трета политическа сила с 8.6 на сто, ако парламентарните избори се провеждат днес. Това сочат данните от последното национално представително изследване на социологическата агенция “Алфа рисърч”.

В електорален план ГЕРБ (21,7%) запазва предимство от около три и половина пункта пред БСП (18,2%).

Новата формация на Трифонов има потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурира ДПС, което взима 7.8  на сто от гласовете на избирателите. о място.

На този етап е трудно да се каже, дали заявените симпатии ще се превърнат в реална подкрепа, още повече, че профилът на техните привърженици остава все още твърде неясен. За момента по-ясно се открояват т. нар. мобилни избиратели, чийто вот бързо се мобилизира, но и бързо се демобилизира: най-младите до 30-годишна възраст, обезсърчени и разочаровани хора от по-малките населени места”, коментират в анализа си от “Алфа рисърч”.

Според изследването в нов парламент биха намерили място още т. нар. патриотична коалиция на ВМРО и НФСБ с 5.3 на сто, както и “Демократична България” – с 5.1 на сто.

“Воля” и “Атака” остават без парламентарно представителство.

Парламентът продължава да е най-силно критикуваната от обществото институция с одобрение от 10% и неодобрение от 51%.

Дебатите, съпровождащи избора на нов главен прокурор и отделни съдебни решения, привлякоха активно обществено внимание и насочиха светлината към дълбокия разлом между отделните институции в правосъдната система, като общественото мнение започна да възвръща част от доверието си към съда, отбелязват от “Алфа рисърч”.

За първи път от седем години оценката за работата на съда регистрира положителна промяна и ръст за миналата година – от 11% до 19%.

В края на мандата оценките за работата на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров се запазват в установените през последните месеци граници: 12% положителни срещу 45% отрицателни оценки.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 5 – 12 декември 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране –  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране