05.03.2021 | 11:33
Американски сенатори: Корупцията в България заплашва отношенията ни
САЩ ще подкрепят действия за възстановяването на медийната независимост и върховенството на закона

Ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България. Това е записано в изявление на председателя на комисията на външни работи към щатския сенат Боб Менeндез. То е подписано и от сенатора Джим Риш, член на комисията.

В изявлението се посочва, че връзките между двете страни се засилват, но се подчертава, че те могат да бъдат най-силни, само когато споделят общи ценности, на какъвто принцип е изграден съюзът в НАТО. Сенаторите посочват, че искат връзките с България да продължат да се развиват, особено в сферата на енергетиката и общата сигурност.

Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношение САЩ-България„, посочва се в изявлението.

Сенаторите припомнят, че България е на последно място сред страните в ЕС в класацията на „Прозрачност без граници“ – „Индекс за въприятие на корупцията“ през 2019 г., както и в тази за медийна свобода на „Репортери без граници“.

В продължение на почти 8 месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани. С наближаването на парламентарните избори през април, е изключително важно правителството да защити тези ценности„, посочва се в изявлението.

Двамата сенатори пишат, че САЩ ще подкрепят действия за възстановяването на медийната независимост и върховенството на закона.

Това е поредният сигнал от официални представители на САЩ за проблемите с корупцията у нас. Наскоро американският посланик Херо Мустафа обяви, че те са видими и всички политически сили трябва да се обединят срещу тях.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране