26.05.2020 | 23:52
Ангелкова разчиства Лозенец за Маджо
Пародийната министърка на туризма сложи на тезгяха плаж „Лозенец“, въпреки че той си има наемател, чийто договор изтича... догодина

В последните дни коментарите за  действията на министъра  на туризма Николина Ангелкова и за „стратегията“ й за преодоляването на кризата в сектора, са повече от унищожителни. Болшинството от хората в бранша открито заявяват мнението си за туристическата началничка и я определят като човек със затруднено мислене. Решенията й показвали единствено, че нищо не разбира от проблемите, пред които е изправен един от водещите икономически сектори в страната и неадекватността на предлаганите от нея решения. Досега нелепостите, които ръси Ангелкова под път и над път будеха насмешка и съмнение в здравия разум на „стратезите” от  екипа й, коментира „Банкер“. Вече се заговори за съвсем целенасочени своеволия и дори за злоупотреби с дадената й от правителството власт.

Като  доказателство за това хората от сектора сочат обявяването на няколко „конкурса“ за концесионирането на морския курорт Лозенец, един от най-красивите и все още ненагазен от нездрави интереси. В първият ден след падането на извънредното положение в страната – на 14 май, Ангелкова сложи на тезгяха плаж „Лозенец“, въпреки че той си има наемател, чийто договор изтича… догодина.

Очевидно предусещайки  разклатената си  позиция в управлението, туристическата началничка бърза да изпълни поредни и  отдавна поети „ангажименти“ към един доста ограничен кръг от хора и свързани с тях фирми –  все наследници на една бивша силова групировка, която е „разпределила“ помежду си цялата бреговата ивица.

Прави впечатление, че сроковете, посочени в обявената процедура за избор на концесионер са доста… съкратени. Вместо обичайният  срок от един месец, в  който се провеждат такива  конкурси, сега офертите ще се приемат за две седмици. И на 29 май ще бъдат отворени „чрез видео-конферентна връзка“, става ясно от обявлението за процедурата.

Любопитното в случая е един детайл от  заповедта на Ангелкова: в едно с десетките приложения, които трябва да попълнят мераклиите за участие в процедурата, е посочена начална тържна цена за този обект, която е сериозно намалена в сравнение с обявената през  2016 година. Сега тя е 141 191 лв. и от нея трябва да тръгне наддаването за тази доста апетитна плажна ивица.

От направената справка в архива на обявленията за този плаж се вижда,  че преди четири години началната  тържна цена за сключване на петгодишен наемен договор (през май 2016 г.) е била 215 679.76 лв. без ДДС.

След проведения търг е бил подписан петгодишен договор с акционерното дружество “Биг стар Трейд”  което получи договора с оферта за годишен наем в размер на 270 960 лв. с ДДС. Дружеството се  представлява  от Христо Стойков, а в Съвета на директорите  му влиза небезизвестния в района бизнесмен  Сава Чоролеев, който е познат  като собственик на най-голямото казино в „Слънчев бряг“ и като управляващ директор на бургаските захарни заводи „Победа“ АД.

Говори се, че на този плаж отдавна му е „взета мярката“ и концесионирането му вече е предназначено за друг голям играч по българското черноморие и любимец на министър Ангелкова – Младен Михалев-Маджо.

Все пак не бива да забравяме, че става дума за  обособена част от крайбрежната плажна ивица, чиято обща площ е 55 722 кв. метра. Вярно е, че на една голяма част от нея са разположени неподвижни пясъчни дюни с тревна растителност (т. нар. сиви дюни), които – според последните заснемания – са с общо 19 770 кв. м. и по закон се изключват от активната плажна площ.

В същото време обаче, този плаж е с доста добра дължина на бреговата линия – 648 м., и това никак не е за пренебрегване.

Да не говорим за възможността тук да бъдат разположени  достатъчно  преместваеми  обекти или т. нар. „допълнителна търговска площ и съоръжения, които ще  бъдат  поставени  върху  обекта  на  концесията“. Това пък  става ясно от проекта за договор, включен в документите за участие на кандидатите да стопанисват този плаж в близките 20 години.

Кой и срещу каква сума, ще придобие такова право  ще стане ясно в края на месеца. За да не губи време в разтакаване и „разрояване“ в редиците на бъдещите чорбаджии на тази част от брега, Ангелкова е предвидила да отдаде на концесия и малкия плаж на „Лозенец“.  И търгът за него ще се проведе в същия ден, както и предишния – на 29 май, макар че обявлението  е публикувано месец по-рано.

Тук разбира се става дума за много по-малък морски плаж, чиято  обща площ е едва  2713 кв. м, а дължината  на бреговата линия  е 178 метра. И за него  предвидената в обявлението начална тръжна цена е намалена, в сравнение с 2016 година. Сега годишното концесионно възнаграждение е определено на 4 605. 25лв., а преди четири години то е било – 6 092.38 лева. В последните години наемателите на този плаж са били  няколко.

Последно преди две години за наемател на плажа беше определена пазарджишката фирма  „Ендевър Кънстракшанс груп“ ЕООД на  Димитър Тодоранов – управител е на „Ендевър Груп“, която е представител на Universal Nutrition USA за България и управлява Hacienda Art & Sport Beach в Лозенец и Hacienda Club в София. Тогава договорът за наем беше на цена от  4 680 лв. годишно. И уж също беше за пет години…?!

Дали е вярно предположението ни  за мотивите  за тази забързана „активност“ на Ангелкова да  прехвърли стопанисването на бреговата ивица край Лозенец на един от любимите й концесионери за следващите 20 години? Ще стане ясно съвсем скоро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране