26.07.2019 | 14:17
„Антикорупционен фонд“: Новият договор за студен резерв с ТЕЦ “Варна” е заплаха за енергийната сигурност на България
Техническата изправност на централата е под въпрос
Данаил Папазов

Фондацията „Антикорупционен“ фонд възропта срещу търга за студен резерв и информацията, че българската държава ще заплати на ТЕЦ “Варна” 26.5 млн. лева. В своя позиция организацията изтъква, че техническата изправност на централата е под въпрос.

„Централата с мажоритарен собственик Ахмед Доган е класирана на челно място в търговете на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чрез които се определят енергийни мощности в готовност да заработят при необходимост. Така ТЕЦ “Варна” ще има ключова роля да гарантира електроенергийната сигурност на страната до средата на следващата година“, се казва в позицията.

Изтъква се, че освен договорената сума за гарантиране на мощности, държавата плаща на дружествата, предоставящи студен резерв, и допълнителни средства за времето, в което мощностите реално работят.

Фондацията изтъква, че има сериозни съмнения относно експлоатационната годност на ТЕЦ “Варна“ и възможността на централата да изпълни лицензионните си задължения. Ръководителят на АФК Бойко Станкушев посочва, че в тази връзка е изключително обезпокоен от новината за нов договор с централата.

“Фактите, до които достигнахме въпреки активната съпротива на държавата, получиха широк обществен отзвук не само в България, а и в чужбина. Изпратили сме сигнали до четири публични институции и продължаваме да призоваваме за обстойно разследване”, добавя Станкушев

На 19 юни АКФ сигнализира Държавна агенция „Национална сигурност”, Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради договор за студен резерв с „ТЕЦ Варна“ от миналата година. Сигнализирани бяха и Национална агенция за приходите (НАП) във връзка със съмнения за избягване на данъци в придобиване на ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС през август 2018 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране