18.01.2021 | 22:26
Арестите на Иван Гешев от 9 юли са незаконни
Съдът определи като произвол задържането на Пламен Бобоков

Показните арести от 9 юли, с които се хвалеше главният прокурор Иван Гешев, един по един падат в съда. Две от трите полицейски задържания – на президентския съветник Илия Милушев и на бизнесмена Пламен Бобоков, вече са обявени за незаконни. „Де факто“ твърди, че това важи и за ареста на съветника на държавния глава Пламен Узунов.

Задържането на Милушев бе обявено за незаконно през ноември, а в началото на януари Софийският районен съд се е произнесъл за Бобоков. Съдия Яна Димитрова се позовава на решение на ЕСПЧ, според което когато „липсва конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, задържането се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол“. Съдът не смята, че приложената мярка съответства на позодренията спрямо Бобоков.

С решението на Софийския районен съд се отменя арестът, извършен миналото лято. Задържането на Бобоков е извършено незаконно, без причина и по този начин е нарушена Европейската конвеция за правата на човека. На 9 юли специализирани и военни прокурори, полицаи и служители на Бюрото за защита към Иван Гешев нахлуха показно в президентството. Акцията бе съпроводена с арестите на президентския съветник Илия Милушев и секретаря на държавния глава Пламен Узунов, както и на Пламен Бобоков.

Съдия Яна Димитрова от СРС, която отменя ареста на Бобоков, се позовава на решение на ЕСПЧ, според „което липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, задържането се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол“. „Задържането съставлява ограничаване на правото на свобода и съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи по изключение е приложимо с цел да осигури явяването на лицето пред предвидената в закона институция при обосновано подозрение за извършване на престъпление или когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление или укриване след извършване на престъпление. В конкретния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели“, пише в съдебното решение.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране