28.05.2020 | 20:46
Арестувани са братя Бобокови
Собствениците на "Приста ойл" са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци

Братята Пламен и Атанас Бобокови са задържани. Собствениците на „Приста Ойл“ са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях има доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци към Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери.

Неофициалната информация е, че двамата бизнесмени са задържани с полицейска заповед за 24 часа. Предстои да се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане.

По-рано днес беше задържан зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци – в това число и опасни.

Заедно с Живков в схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен. Именно там в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. В началото на годината в града бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия. Арестуваните до момента са общо шестима.

От прокуратурата съобщиха, че предстои да се прецени на кого и какви обвинения ще бъдат повдигнати.

Държавното обвинение разследва злоупотребите с отпадъци по две линии. Едните са за внос на отпадъци от Ботуша, които не са сепарирани, което ги прави не отпадък, а боклук. Те са били внасяни от фирми, които не разполагат с необходимите мощности за тяхната преработка или изгаряне, нещо, което не се позволява.

Според доказателствата, които прокуратурата е събрала, именно Красимир Живков е притискал свои подчинени, най-вече шефове на регионални екоинспекции, да дават разрешения на фирми, които не отговарят на изискванията да внасят такива отпадъци. Тези, които не са давали разрешения, според прокуратурата, са били отстранявани от работа.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране