07.11.2020 | 11:30
Архангелова задушница е
На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия

Православната църква отбелязва днес Архангелова задушница –  една от трите най-големи задушници според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден – защото събота е отредена за ден на покойниците. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите. Раздават се жито, вино, сладкиши, бонбони . Отец Николай Нешков от столичния старинен митрополитски храм „Свети Николай Мирликийски чудотворец“ призова миряните да не се стичат към храмовете заради усложнената епидемична обстановка.

„Апелът ми е – по възможност не ходете в храмовете, дайте своите имена. Задушницата ще се състои. Всеки трябва да се съобрази с обстановката в момента. Никой да не се притеснява, че не отивайки на църква би нарушил традицията на задушница. Хората изпращат имената на своите покойници, а ние тук се молим. Службите ще се предават и на живо в социалните мрежи“, заяви свещеникът пред БГНЕС и призова да се раздават само пакетирани храни.

„Традиционното приношение на панихидата е хляб, жито и вино. Има директна евангелска препратка поради притчата за житното зърно, което Христос произнася. Житното зърно, казва, ако ли не умре, остава си само. То не пониква, от него клас не става. Ако ли пък умре, от него израства стократно повече. Когато човек си отиде от този свят, когато бъде преселен, представен или новопредставен. Той в идния век на Божието царство ще бъде много повече отколкото е сега. Житото е да ни напомни, че в нас има много повече отколкото си представяме. Хлябът напомня щедростта на Бога, а виното напомня радостта от царството божие“, обясни символиките на храните, които използваме за обреда. „, обясни символиката отец Николай.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране