16.01.2021 | 12:41
Астролози и ММА бойци пътуват с ВИП паспорти
Българската банка за развитие, БФС и БНР са ползвали дори дипломатически документи

Служители на спортни федерации, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, различни министерства, Агенцията по вписванията, главното мюфтийство, Комисията за защита на личните данни, КРС, АЕЦ „Козлодуй“, асоциацията на туроператорите, Българската астрологична асоциация и Фондация „Димитър Бербатов“ в момента имат валидни служебни паспорти. Това става ясно от данните, предоставени по искане на „Сега“ от Министерството на външните работи, което издава служебните паспорти.

„Сега“ поиска и информация за длъжността на служителите, ползващи специалните паспорти, но МВнР не я предостави с обяснението, че комбинацията от длъжността и институцията ще разкрие самоличността им, а това са защитени лични данни.

Общият брой на валидните служебни паспорти е 2959. От ведомството на Екатерина Захариева подчертават, че всички служебни паспорти са издадени по искане на заинтересованите лица.

Най-голям брой от тях – 2121 са на служители на МВнР, в това число и дългосрочно командированите служители и техните семейства. Следва Министерството на отбраната, чийто служители ползват общо 204 служебни паспорти, МВР има 74, а Авиоотряд-28 – 75. Министерството на културата е с 30 специални паспорти, а спортното – с 20. За сметка на това всякакви федерации имат тази привилегия – ММА (шефът ѝ Станислав Недков-Стъки през лятото се изявяваше като лидер на контрапротестите), скокове с батут, спортна акробатика, таекуондо, тенис, шахмат, волейбол. В общия случай те имат по един паспорт. Но има и такива като Българския футболен съюз, който си е поискал 7 документа от Външно. Толкова има и федерацията по тенис. Български съюз за физкултура и спорт има три паспорта, БАН – 6, Конфедерацията на работодателите и индустриалците – 4.

Според Закона за българските лични документи служебен паспорт се издава се от Министерството на външните работи на служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина, и на административно-техническите служители на дипломатическите и консулските представителства на България. Служебни паспорти се издават и на върховните съдии и прокурори, както и на следователите от националното следствие. Служебни паспорти имат всички членове на Висшия съдебен съвет, четирима висши прокурори, 18 съдии от Върховния административен съд. Всички тези документи са били издадени между 2015 г. и 2020 г.

Но законът казва още, че „служебни паспорти се издават и на лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи – по преценка на министъра на външните работи, както и на лица по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация, който отправя писмено искане до дирекция „Консулски отношения“ в Министерството на външните работи“.

Дипломатически паспорти имат президентът и вицепрезидентът, депутатите, премиерът, министрите, областните управители, служители на МВнР с дипломатически ранг, членовете на Конституционния съд, представляващия Висшия съдебен съвет, председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор и неговите заместници, директорът на Националната следствена служба и неговите заместници, управителят и подуправителите на Българската народна банка, председателят на Сметната палата и т.н.

„Сега“ поиска данните от министерството, след като „Биволъ“ разкри, че бизнесменът Вacил Бoжкoв и нeгoвата дясна ръка Гeoрги Пoпoв, кoитo ca издирвaни за участие в организирана престъпна група за пране на пари и прокуратурата чака екстрадицията им от ОАЕ, години наред са ползвали cлужeбни пacпoрти. Това провокира проверка във Външно на всички специални документи.

От справката на министерството се разбира още, че след проверката са били унищожени или обявени за невалидни 5 дипломатически паспорта, издадени между 2016 г. и 2019 г. Унищожените са паспорти, издадени на омбудсмана, Българския футболен съюз и Българската банка за развитие. Обявени за невалидни са документи на Държавната агенция за българите в чужбина и БНР.

Злоупотреба с привилегии

Външно предостави данните на „Сега“ на 11 януари. На 15 януари бяха пуснати за обсъждане предложения за промени в Закона за българските лични документи.

„Действащата нормативна уредба дава възможност на голям брой лица, които не са служители на администрацията, да могат да използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина. По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство. Практиката показа, че използването на това основание се използва за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти“, се казва в доклада към законопроекта на външният министър Екатерина Захариева и на вътрешния министър Христо Терзийски.

Според доклада „е належащо да се добави изрична легална дефиниция на понятието „външнополитически задачи“ по смисъла на закона, която към момента е много обща и позволява разширително тълкуване и възможност за издаване на дипломатически или служебен паспорт при неспазване целта на закона“.

И шефът на ДАНС ще е с дипломатически паспорт

Законопроектът предвижда и председателят на ДАНС вече да има дипломатически паспорт. В момента тази привилегия ползват само шефовете на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) и Служба „Военно разузнаване“ (СВР). „Доколкото административните ръководители на трите служби се подпомагат от заместник-председатели и заместник-директори, следва да е гарантирана възможността последните също да получат дипломатически паспорт, при изпълнение на служебните им задължения извън страната“, гласи докладът към проекта.

Шофьорска книжка за 3 дни

Проектът предвижда издаване на шофьорска книжка за три дни, когато причината за подмяната е изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат. В момента обикновената поръчка за свидетелство за управление на МПС се изработва до 30 дни, а бързата – до 10 дни от приемане на заявлението.

Доротея Дачкова, „Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране