10.06.2019 | 11:10
Атанас Мерджанов: Има авторитарен стил на управление в БСП
Дали Корнелия Нинова е бламирана не е от значение, важното е партията да не е бламирана, казва още той

„Има залитания и авторитарен стил в управлението на БСП“. Това каза членът на Националния съвет на партията и ексдепутат Атанас Мерджанов пред bTV.

Той даде пример с решението на ръководството на БСП да извади партията от парламента. Има решения, които не се знае как са вземани, в какъв кръг са обсъждани. Първоначално това мнение беше обявено пред обществеността и Националният съвет беше използван да подпечата предварително взети решения, обясни Мерджанов. На въпрос откога БСП не се управлява демократично Мерджанов посочи решението за напускането на парламента. „Има решения, които не се знае как са вземани, в какъв кръг са обсъждани. Първоначално това мнение беше обявено пред обществеността и Националният съвет беше използван да подпечата предварително взети решения“, посочи един от водачите на вътрешната опозиция. „Има залитания и авторитарен стил в управлението на БСП. По време на кампанията имаше рязко несъответствие с „Визия за България“. Ние смесихме европейските избори с национална кампания, това може би беше искане на ръководството, но се разминахме тотално с българските граждани.

Дали Корнелия Нинова е бламирана не е от значение, важното е партията да не е бламирана, каза още социалистът. Припомни, че БСП загуби предварително спечелени избори за втори път. „Това не може да не буди съмнения и критики. Затова отхвърлихме критиките на Изпълнителното бюро на БСП. Пленумът беше стъпка към връщане на демократично съществуване, каза Мерджанов. Той призна, че дискусията на пленума е била насочена срещу Корнелия Нинова и стила на предизборната кампания.  Този пленум беше стъпка към връщане към демократично управление в БСП. Имаше моменти, в които тесен кръг взимаше неясни решения, каквото беше напускането на парламента. Смятаме, че това беше и една от причините да загубим евровота. Националният съвет досега беше използван за подпечатване на предварително взети решения. В БСП се наложи авторитарен стил на управление. Практически смесихме евроизборите с национална кампания, но се разминахме тотално с очакванията на българските граждани. Всички упражнения на вътрешна съпротива в партията ни отклониха от основните ни цели. Трябваше да има диалог“, каза още Мерджанов.

„Надявам се конгресът мъдро да реши и по най-бърз начин БСП да се отърси от загубата на последните избори, тъй като ни предстои сериозна подготовка за местния вот. Изумен съм от думите на Румен Овчаров по повод Сергей Станишев. Той прави разделителни линии, а това е дълбоко контрапродуктивно. Ако Станишев е миналото, то Румен Овчаров ли е бъдещето. Малко е пресилено Румен Овчаров да се изказва, че бил най-големият критик на Нинова, при положение, че той работи за нейното издигане и избиране. Той спекулира със задкулисието, при което 4 години беше в борда на „Лукойл“, коментира бившият депутат думите на бившия Овчаров, който заяви, че Сергей Станишев е лицето на задкулисието в БСП.

„Отборът на Овчаров от Тройната коалиция управлява партията, тъй като неговият заместник е председател на БСП. Тъкмо Овчаров с тези другари работеше за избирането на Нинова“, каза Мерджанов. Обясни, че Румен Овчаров е бил в управата на „Лукойл“ по време на правителството на Орешарски, а сега критикува задкулисието. „След като въставаш срещу задкулисието, трябва да се разграничиш от екстрите. Когато едно политическо семейство няма разбирателство, как да убеди обществото, че може по-надеждно да управлява страната“, каза Мерджанов. Прогнозира, че ако не се стигне до консолидация, ще се стигне до загуба на местните избори.

Мерджанов каза, че скандалите свързани с листата на БСП за евроизборите е отклонило от политическата цел, когато нямаме единно мнение за мястото на Станишев можеше да се преодолее с диалог. На въпрос кой внася подобни разделителни линии Мерджанов посочи, че това е ръководството на БСП. „Главната политическа задача сега е спечелването на местните избори, тъй като има процедура по номинация на общински съветници и кметове“, каза социалистът.

Той прогнозира, че ако не се стигне до консолидация до загуба на местните избори ще се стигне неминуемо. Винаги политическата битка е свързана със свалянето и възкачването на новия лидер. Преди три години тези хора бяха едно цяло. След три години БСП има отстъпление от политическия стил, което е фаталното, категоричен е Мерджанов.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране