27.09.2019 | 9:56
Австралия е поискала в Ню Йорк среща с България за Полфрийман
Казаха ми, че имат казус, аз ги помолих да се обърнат по консулски път, твърди Екатерина Захариева

Външният министър на Австралия Марис Пейн е поискала среща с българския си колега Екатерина Захариева, за да се информира за случая с предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора и с процедурата, поради която той все още се намира под полицейска стража в общежитието за временно настаняване в Бусманци.

Според австралийската медия ABC, очаква се срещата да се проведе до дни, след като Пейн и Захариева са се срещнали за кратко на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вицепремиерът Екатерина Захариева потвърди, че австралийските дипломати са проявили интерес за разговор по темата „Полфрийман“, но нейната програма била „пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме“.

„Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе, среща не е имало“, казва Екатерина Захариева пред БНТ.

ABC са провели разговор със самия Джок Полфрийман, който твърди, че началникът на дирекция „Миграция“ спъва опитите на австралийското посолство да го снабдят с легитимни документи за самоличност, за да може да излезе на свобода.

„Директорът, началникът на отдела за имиграцията, който ме задържа, е отказал да разговаря с персонала на австралийското посолство. Българските власти, отговорни за това да продължават да ме държат в затвора… държат в неведение посолството на Австралия“, казва Полфрийман пред медията.

Той казва, че посолството е изготвило негов нов паспорт още в петък (20 септември, един ден след обявяването на решението за предсрочно освобождаване), като копие от него е представено и на службите. Преди ден зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов обяви, че имало и втора причина за държането му в Бусманци – личната сигурност на Полфрийман.

Едновременно с това ВКС трябва да се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за преразглеждане на решението за предсрочно освобождаване на Полфрийман.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране