04.08.2019 | 23:27
Аз съм първата в семейството с висше образование, похвали се Кристалина Георгиева
От село в България до шеф на Световната банка - ето как изглежда възможността!”
Кристалина Георгиева и Джордж Сорос

„Бабите и дядовците ми са с много ниско образование. Родителите ми са завършили само гимназия. Аз съм първата в семейството, която има висше образование. От село в България до шеф на Световната банка – ето как изглежда възможността!”. Това написа европейският кандидат за ръководител на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в профила си в Туитър.

На 2 август след 12-часови дебати Георгиева получи подкрепата на повечето правителства в Европейския съюз да стане европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд. Изборът беше направен от финансовите министри на страните от ЕС, които гласуваха онлайн. За избора трябваше да се съберат 55% от гласовете на 28-те страни членки, което представлява 65% от населението на Евросъюза.

Кристалина Георгиева спечели номинацията след дълги преговори, при силно разделение между страните членки на ЕС. Тя има зад гърба си опита от Световната банка и подкрепата на Франция. Георгиева е кандидат за овакантения пост на Кристин Лагард, която оглави Европейската централна банка. Фондът иска да приключи процеса за определяне на наследник на Кристин Лагард до 4 октомври.

Още едно препятствие има за преодоляване преди окончателния избор на Георгиева, припомнят „Файненшъл таймс“ и германският „Ди Велт“: правилата на МВФ не позволяват на човек над 65 години да оглави Фонда, а през август българката ще навърши 66. Затова правилата ще трябва да бъдат променени. В тази връзка „Ханделсблат“ посочва, че Франция ще настоява за увеличаване на възрастовата граница, а ФТ припомня, че в Борда на директорите на МВФ все още няма постигнат консенсус по този въпрос. А „Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че не е много ясно дали САЩ ще подкрепят искането за вдигане на възрастовата граница.

1 коментар

  1. БОКО ТИКО4А каза:

    ТАЗИ СЕ КАЗВА СТАЛИНКА БЕ, КАКВА КРИСТАЛИНА АХАХАХАХАХАХ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране