19.08.2019 | 17:08
БАБХ ударно отпуска милиони левове в хаотична борба с африканската чума
В някои райони агенция е обявила "експресните" процедури, след като загробването вече е започнало, съобава "Сега"

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е раздала милиони левове за загробване на избити животни като мярка срещу африканската чума по свинете. Поръчките са проведени по „бързата писта“ – възложени са директно на поразените от епидемията големи свинекомплекси заради форсмажорните обстоятелства и нуждата от спешни мерки, съобщава в. Сега, като се позовава на официална информация от агенцията.

Парадоксалното е, че БАБХ е обявила „експресните“ процедури, след като загробването вече е започнало – т.е. всичко е съвсем формално, за да се оправдаят разходите, пише изданието.

Първата обществена поръчка е за Русенска област, където още през юли пламнаха първите три големи индустриални свинеферми – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Тя е за изкопни работи, товаро-разтоварване, превоз, загробване на труповете и първична дезинфекция на заразените предприятия. Прогнозната стойност е близо 2 млн. Лева.

БАБХ отново обявява „експресна“ обществена поръчка за загробване – на 9 август, и само за две ферми в Силистренско. И в този случай дейностите са възложени пряко на предприятията, засегнати от чумната епидемия. Сумата е 1.3 милиона лева.

На 9 август следва поредна процедура – отново за Русенска област. Този път става дума за фермите в шест общини – Бяла, Ценово, Ветово, Иваваново, Борово и Сливо поле, където е един от големите свинекомплекси – „Юделник“. Поръчката е за почти 1 милион лева. Както вече стана дума, в Бяла епидемията влезе още в края на юли.

Отделно във всички процедури са предвидени и допълнителни дейности – дезинфекция на всички огнища на заразата около големите поразени от чумата свинеферми. Обезпаразитяването на стопанствата извън свинекомплексите е възложено на една и съща компания – „Биоконтрол Корпорация“. По четирите поръчки за областите Русе, Велико Търново и Силистра за тези дейности са предвидени общо над 1.3 млн. лв. без ДДС, или над една пета от цялата сума, отделена за поръчките.

От в. „Сега“ добавят още, че в последната поръчка на БАБХ е включена и една допълнителна позиция – за направа на огради около местата на загробване на територията на Русенска област. Сумата е скромна – 1500 лева.

Пак със закъснение БАБХ е установила, че не разполага с достатъчно апаратура за анализ на пробите, взети от различни ферми заради съмнения за зараза. Затова на 7 август е пуснала и обществена поръчка за доставка и монтаж на техника на стойност 450 хил. лв. Изпълнителят ще трябва да обучава персонала на агенцията как да използва новата апаратура – в пика на епидемията.

 

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране