30.01.2019 | 20:49
Бъчварова за „Ало, Банов съм“: Борисов ще изчака, докато няма доказателства
Много съжалявам Елена Йончева, заяви шефката на премиерския кабинет

Днес бяхме свидетели на поредната актака от БСП, но правителството и ГЕРБ не се притесняват, така началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова, коментира пред БНТ записа с министъра на културата Боил Банов, който беше разпространен от депутатката Елена Йончева с твърдения за корупция и озаглавен „Ало, Банов съм“.

„Това, което съвсем човешки ме притеснява е, че това нагнетяване на напрежението рефлектира върху обществените нагласи. В деня на Конгреса БСП обяви, че ще извади разследване срещу Министерски съвет и корупционни практики при министри. МС е колективен орган, изричайки по този начин, ти вменяваш колективна вина. В крайна сметка днес се оказа, че става въпрос за един министър. Виждаме подвеждане по един некоректен начин. И аз, честно казано, днес си помислих, че много съжалявам Елена Йончева, защото тя за два дни беше знаме на БСП, един човек, за когото всички предполагат, че е невинен. Днес тя стана човек, който използва всякакви доноси, без да са доказани – защото тепърва отиват в прокуратурата – за една кампания“, каза още Бъчварова, като подчерта, че тези обвинения трябва да бъдат доказани.

По думите й има граница на допустимост, на личен морал, която не може да бъде прекрачена.

„Не може поне да не си потърсил този, когото обвиняваш. Това е яростна, крайно безогледна политическа кампания“, каза още шефката на кабинета на Борисов.

На въпрос дали министър Банов ще бъде отстранен от длъжност, след като БСП поискаха оставката му, Бъчварова подчерта, че още днес той обяви, че готов да го направи, но премиерът е преценил, че докато не се изясни дали има престъпление, ще изчака по този въпрос.

Тя коментира и доклада на „Трансперанси интернешънъл“, според който на база „усещането за корупция“, страната ни се намира на 77-мо място от 180 държави.

„Държа да отбележа, че тази класация е на база субективно усещане, а не на база обективни факти. Колкото повече се дискутира темата, толкова повече хората остават с впечатление, че има корупция“, каза Бъчварова.

„ГЕРБ остава първа политическа сила, досега не сме имали такъв феномен. 10 години са много дълъг период за политическа сила или партия. Има нещо в поведението на ГЕРБ, което кара хората още да ни вярват“, заяви още тя.

За предстоящите евроизбори Бъчварова заяви, че ГЕРБ е партията, която има най-големи основания да се бори за вота на избирателите, защото е показала най-силно проевропейско поведение и доказала, че може да защитава българския интерес и в Брюксел.

На въпрос дали ни очакват предсрочни избори, както предвиди президентът, Бъчварова заяви, че от една година всички, които са опозиция на ГЕРБ, говорят за предсрочни избори и тя не вижда с какво основание.

Тя коментира и институционалната криза в отношенията между Министерски съвет и президентството:

„Правя всичко възможно в работата ми да няма проблеми, които да пречат на държавата. Що се отнася до работата на президента с правителството – топката е в неговото поле, той трябва да реши“.  Засега няма планове за промени в кабинета, каза в заключение Румяна Бъчварова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране