17.08.2019 | 19:26
България е изключена като собственик на морски флаг от Парижкия меморандум
Експерти посочват като главна причина скандала с либийския танкер „Бадр“

България е изключена като собственик на морски флаг от всички списъци по Парижки меморандум. Организацията има трите списъка – черен, сив и бял, касаещи флаговете с висок, среден и нисък риск за корабоплаването. В края на юли, на сайта на международната морска организация се вижда, че името на страната ни липсва и в трите списъка. Експерти посочват като главна причина скандала с либийския танкер „Бадр“.

Парижкия меморандум е организация на всички европейски и част от световните морски страни, касаеща пристанищния контрол на корабите. За изключването на България от него съобщава сайтът „Транспортал“, като разяснява вероятните причини и опасните последици от това.

„Изпадането на България от списъците на Парижкото споразумение е неприятен факт, независимо на какво се дължи. Това означава, че режимът за проверка на корабите ни ще бъде затегнат до изключително високи нива“, коментира пред медията бившият директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Николай Апостолов. Той обяснява още, че на тези списъци се гледа изключително сериозно като дава за пример 2007 година, когато е имало опасност страната ни да бъде преместена в черния списък на меморандума. „Тогава мобилизирахме всички усилия и дори поискахме одит от Световната морска организация“, обяснява Апостолов.

В последното публикувано издание от 2018 година България фигурира в сивия списък на меморандума – място, което не е променяно от над 10 години. Най-вероятната причина за изпадането на страната ни е изключително намалелия брой кораби, плаващи под български флаг. За периода 2016-2018 г. в пристанищата на страните от меморандума са извършени 25 проверки на общо 13 кораба, плаващи под български флаг. Констатирани са 123 забележки, а веднъж е задържан кораб за прекалено много нарушения, става ясно от проверката.

„Ако изпадането не се дължи на някакво техническо изискване, това означава, че сме почнали да берем плодовете на скандала с либийския танкер „Бадр““, коментира председателят на доброволната спасителна организация „БУЛСАР“ к.д.п. Никифор Герчев. Според него само преди няколко месеца в официалния бюлетин на Световната морска организация България е била описана като пиратска държава и сравнена със Сомалия.

Припомняме, че в пристанище Бургас, флагът и екипажът на либийския моторен танкер „Бадр“ бяха сменени с участието на гранична полиция и „Морска администрация“ на 21 декември по искане на българската компания „Булгаргеомин“. Това се случи, въпреки че същия ден бе излязло окончателно съдебно решение, което отхвърля претенциите на българската страна. През февруари ООН информира 320 държави и организации за отвличането на либийския танкер в България. Тогава Международната морска организация, която е специализирана агенция към ООН, е изпратила две циркулярни писма до държави, междуправителствени организации и международни неправителствени организации, с които ги информира за случая с либийския танкер в България, който е определен като „отвличане“. Либия обвини държавата ни, че носи отговорност за скандала с танкера ”Бадр”.

„Държавата трябва веднага да вземе мерки за укрепване на имиджа и привлекателността на българския флаг“, коментира морският експерт к.д.п. Христо Папукчиев, който от години плава като капитан на едни от най-големите италиански кораби. „Няма как Българската банка за развитие да финансира немска компания, която да купува китайски кораби, които после да плават под панамски флаг. Трябва при финансиране от подобна институция едно от задължителните изисквания да бъде плавателният съд да бъде регистриран и да плава определен брой години под български флаг“, даде пример Папукчиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране