04.10.2019 | 1:36
България забърка и дипломатически скандал заради Полфрийман
Австралия подлага под съмнение върховенството на закона у нас

България успя да разпали и международен дипломатически скандал с неразбориите около случая с австралиеца Джок Полфрийман. Външният министър на Австралия Марис Пейн заподозря „неюридически съображения“ зад отказа на българските власти да изпълнят решението на съда, с което Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора, където излежаваше 20-годишна присъда за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г.  Австралийски медии засилват натиска, като намекват за проблеми с върховенството на закона у нас. Семейството на Полфрийман поиска и премиерът Морисън да се намеси.

„Със сигурност мога да кажа, че съм дълбоко разочарована, че Полфрийман остава задържан в България“, каза Пейн пред австралийското радио Ей Би Си. Интервюто й бе цитирано от водещи световни медии. „Наши представители полагат всички усилия на място да осигурят връщането му в Австралия. Искам да съм сигурна, че законът се прилага последователно и правилно и че случаят се третира според българските закони“, каза министърката. Тя съобщава също, че е писала на външния министър Екатерина Захариева и е потърсила нейното и на българското правителство съдействие за организиране на незабавното връщане на Полфрийман в Австралия.

Изявлението на Пейн ясно показва съмненията на австралийските власти в законосъобразността на действията на България. По време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Пейн поиска среща със Захариева по случая, но такава не се състоя. Според Захариева причината била, че нейната програма била „пълна от седмица, така че съвсем за кратко просто се ръкувахме“. „Тя каза, че имат казус, аз помолих да се обърнат по консулски път, ако имат нещо да питат. Но така или иначе среща не е имало“, бе категорична тя пред БНТ. Според австралийски медии обаче двете първи дипломатки са обсъдили темата. Си Би Ес писа, че Пейн е изразила тревога пред Захариева, че австралиецът все още е зад решетките, макар да е освободен предсрочно. „След решението на съда консулските служители ще продължат да работят с българското правителство по случая и по организацията на освобождаването му“, казва Пейн пред австралийската агенция ААП.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов казва за News Corp Australia, че този казус може да се превърне в прецедент – първият случай в 130 години правна история в България, в който определението на Софийския апелативен съд за освобождаване на осъден да бъде отменено. „Подобно нещо не се е случвало никога за 130 години – да го върнат в затвора, след като съдът вече се е произнесъл. Съгласно нашето законодателство това е окончателно решение“, цитира го британският „Гардиън“. Австралийските медии през последните дни отново активно отразяват случая, като в последните си публикации акцентират и върху призивите на ВМРО до главния прокурор Сотир Цацаров да бъде забранена правозащитната организация Български хелзинкски комитет заради „намеса в независимата работа на съда“ по случая.

Друга основна тема в публикациите е и записът от охранителните камери от нощта на нападението, който се оказа, че бил пренебрегнат от съда. Ей Би Си разпространи интервю с Полфрийман, в което той обяснява, че се почувствал реабилитиран, когато изгледал видеото, защото то било доказателство за неговата невинност. Бащата на Джок Полфрийман заявява пред медията, че „не става дума за Джок, става въпрос за спазване на закона“. През последните дни австралийските медии постоянно напомнят, че 300 български съдии се обърнаха безпрецедентно към българските граждани миналата седмица с писмо, в което обясняват, че условното предсрочно освобождаване на австралиеца е станало повод за злостна политическа злоупотреба със страданието на близките на жертвите на престъпления, на чувството за несигурност на гражданите и на ограничените по закон възможности на съда да участва в активна обществена комуникация.

Ролята на медиите в Австралия по случая е ключова още от началото на процеса срещу него. Водещата австралийска журналистка Белинда Хокинс написа книга за случая през 2013 г. и е начело на обществени кампании и акции в социалните мрежи в защита на Полфрийман. Към каузата бяха привлечени водещи австралийски и световни звезди.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране