08.05.2019 | 12:08
Бащата на шефката на къщите за гости купил луксозен апартамент в столицата с неясни доходи
Съселянката на Мустафа Карадайъ - Атидже Алиева, е в евролистата на ДПС

Атидже Алиева-Вели е зам.шеф на ДФЗ и пета в листата на партията ДПС за евровота. Тя не е декларирала никакви имоти на нейно име или на името на съпруга си, а проверката в Имотния регистър показва, че няма такива. Но нейния баща Байрям Алиев е придобил през 2015 г. апартамент от 164 кв. м. плюс гараж от 30 кв. м. в луксозна кооперация в квартал Манастирски ливади. Цената на имотите е доста изгодна, тъй като те излизат само по 568 евро на кв.м. По същото време апартаментите в Манастирски ливади са стрували по около 800 евро на кв.м.

По-важният въпрос от симулативната цена обаче е откъде Байрям Алиев е извадил 215 000 лв. за придобивката, след като той никога не е имал фирми, не е работил на скъпо платена длъжност, не е продавал имоти и не е взел ипотечен кредит. Майката на Атидже е работила като учителка в Борино, което също не предполага наличието на големи доходи. Простата сметка показва, че семейството би трябвало да спестява по 500 лв. месечно в продължение на 40 години, за да си позволи такъв апартамент.

Според източници на Биволъ, апартаментът в Манастирски ливади се използва от Атидже Алиева-Вели, а родителите ѝ си живеят в Борино, откъдето е и формалният председател на ДПС Мустафа Карадйъ. Такава информация липсва в декларациита на зам.-шефката на ДФЗ, макар че по закон трябва да бъде упомената ако отговаря на фактическото положение на нещата.

Декларациите на Атидже Алиева-Вели показват и други странности. Нейният съпруг Метин Вели има строителна фирма с 2 лв. капитал, която има скромни нетни приходи от продажби – 13 000 лв. за 2013 г., 8 000 лв. за 2014 г. и нулеви 2015 и 2016 г. Изведнъж за 2017 г. Метин Вели декларира доход 195 725 лв. Това е трудно обяснимо, защото фирмата му е обявила нетни приходи от продажби за само 56 000 лв. през 2017 г.
Повелителката на ПРСР дала пари на свои роднини

Близката до ДПС зам.-шефка на ДФЗ се занимава конкретно с прилагането на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), по която са финансирани прочутите вече къщи за гости на властта. Тя отговаря за този ресор още от 2011 г., когато влиза във Фонда заедно с Румен Порожанов. В биографията ѝ е отбелязано, че “има опит в отчитането на напредъка по прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), както и в анализа на пропуските и проблемите по прилагането й в координацията с ЕК.”

От 2013 г. опитната експертка е назначена за зам.-шеф на ДФЗ с ресор ПСРС. Това означава, че тя носи отговорност заедно с Порожанов за безобразията и кражбите от програмата – къщи за гости, луксозни джипове и яхти за лично ползване, с които България е на път да стане известна в цяла Европа.

Има обаче данни, че нейни роднини по линия на мъжа ѝ също са се облажили от Селската програма. Така например по една от най-непрозрачните мерки 312 за Местните инициативни групи (МИГ) се открива информация за проект на фирмата “Джемиле Вели” ЕТ за Студио за професионални фото и видеоуслуги, субсидиран с 25 596,20 лв.

Атидже Алиева има сестра Шасине, която също е омъжена за член на фамилията Вели. Неговата майка е Джемиле Вели с фирмата “Джемиле Вели” ЕТ. Тази роднинска връзка поставя Атидже Алиева-Вели като разпределител на еврофондовете от програмата в конфликт на интереси, който обаче не е деклариран от нея.

До приключването на статията от ДФЗ не отговориха на въпросите към Атидже Алиева-Вели с какви доходи нейния баща е придобил апартамента в София, дали тя го ползва и дали не счита, че има конфликт на интереси във финансирането на нейна близка от ПРСР, за която тя отговаря.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране