26.02.2023 | 20:01
Бащата на закона “Магнитски”: Ужасно е държава-членка на НАТО да има лица, замесени в корупция и да няма последствия

У илям Браудър е в основата на закона „Магнитски”. Той е бил един от големите бизнесмени в Русия. Разкрива финансови измами, заради което е екстрадиран. Оцелява в десетки опити за убийство. Пише книги и прокарва глобалния закон „Магнитски” на името на адвоката си, който умира мистериозно в руски затвор, след като дава показания в Русия за финансовите машинации, които неговия клиент разкрива.

За да приложи ЕС закона „Магнитски”, трябва да има единодушно решение на всички държави членки. България като член на ЕС на теория може да наложи вето на тези санкции, поясни Браудър пред NOVA.

Наличието на бивши и на настоящи високопоставени държавни служители в списъка “Магнитски” е петно за България, заяви Браудър в предаването „На фокус”.

Според него, санкциите на Съединените щати показват, че страната ни не успява да се справи с корупцията. Изваждането на втори списък със санкционирани лица по закона „Магнитски” показва, че България не може да прилага собствените си закони, смята Браудър.

„Задача на правителството е да прави това. И ако не успяват – то трябва да има помощ отвън. Мисля, че това е първата държава в ЕС, където се случва подобно нещо, което повдига сериозни въпроси. Преди нямах мнение за България, но сега имам. И то е негативно – заради санкциите”, каза Браудър.

Сред санкционираните във втория списък са бивши министри и свързани с Русия и с енергийните ни ресурси. В него присъства и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров от БСП, както и бившият министър на финансите от ГЕРБ – Владислав Горанов.

Според Браудър, обвинението, че бившия финансов министър е корумпиран, повдига сериозни въпроси за интегритета на българската финансова и правна система.

„Смятам, че всеки ще следи отблизо как ще постъпи българското правителство. Ужасно е държава-членка да има лица, замесени в корупция и да няма последствия”, заяви Уилям Браудър.

„Първо, това говори лошо за България. Ако той е бил толкова корумпиран и има доказателства, позволяващи им да го включат в списък със санкции. А и тази корупция не е била преследвана от българските правоприлагащи органи. Това повдига много сериозни въпроси за интегритета на българските финансова и правна системи”, посочи Браудър.

По думите му липсата на вътрешно преследване и последствия за санкционираните от САЩ също петни България. Бившият депутат Делян Пеевски попадна в първия списък, но въпреки това беше на първия ред в пленарната зала в 48-ия парламент.

„Това е укорително за партията, че е готова да приеме човек, когото правителството на САЩ е определило като корумпирано лице. Вероятно партията ще загуби позиции от това. Не мога да си представя, че с времето няма да повлияе на общественото мнение и на подкрепата за нея”, каза Браудър.

Той подчерта, че законът „Магнитски” действа като „финансова смърт” за санкционираните.

„Нито една банка по света не иска да има общо с такъв човек. Поради една проста причина. Ако банката извърши дори дребен превод, всеки долар от сметката на човека към друго лице, банката е отговорна пред американското правителство с трикратната сума на трансфера. Никой не иска проблеми с щатското правителство, което накрая го превръща във финансово – мъртъв”, поясни Бил Браудър.

Относно твърденията, че санкциите на САЩ са намеса във вътрешните работи на България, той коментира, че законът „Магнитски” помага там, където местните правоприлагащи власти се провалят.

„Има 35 държави, които прилагат закона „Магнитски”. С течение на времето ще виждаме все повече такива пакетни санкции (както тези за България от САЩ и от Великобритания). Сега, когато Великобритания не е член на ЕС, те могат да санкционират лица от страни на ЕС”, добави Браудър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране