10.01.2021 | 12:53
Без „той“, „тя“, „баща“, „майка“ в Конгреса на САЩ
Нанси Пелоси иска да направи Конгреса най-приобщавашия в историята.
Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е внесла доклад в началото на годината, с който се надява да направи новия Конгрес на САЩ „най-приобщаващия в историята“.

Думи като „той“, „тя“, „баща“ и „майка“ ще спрат да се използват в 117-ия Конгрес, ако бъде одобрен новият правилник на Камарата на представителите, съобщават Ройтерс и The Washington Post.

Специалната комисия „ще разгледа неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, увреждания, възраст и национален произход“, се казва в доклада.

Също така се съобщава, че комисията „ще зачита всички видове пол и ще замени всички местоимения и думи, обозначаващи семейни връзки, с неутрални по пол в правилата на Камарата на представителите“.

„Параграф 8 (в) (3) от правило XXIII трябва да премахне„ баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра, чичо, леля, братовчед, братовчедка, племенник, племенница, съпруг, съпруга, тъст, тъща , свекърва, зет, снаха, втори баща, мащеха, доведен син, доведена дъщеря, полубрат, полусестра, внук и внучка и ги замени с родител, дете, sibling вместо брат и сестра, съпруг, родители на съпруга, дете на съпруга и т.н“, се казва в резолюцията.

Фразата „той/тя подава заявление за оставка“ ще се замени с „оттегля се“. Изразът „той/тя се въздържа“ ще бъде заменен с „този член, делегат, постоянен представител се въздържа“.

Думата „председател“ (chairman) в новата директива ще бъде заменена с chairperson.

Председателят на камарата Нанси Пелоси и председателят на комисията по норми Джеймс Макгавърн заявиха, че този ход ще направи Камарата „най-приобщаващата в историята“.

Но неутрализиращият пола ход беше широко подиграван в социалните медии.

„Конгресът наистина е докоснал пулса на Америка“, гласи коментарът в Тwitter на консервативният Daily Caller.

Бившият прессекретар на Белия дом Шон Спайсър пък заяви, че описанието на Нанси Пелоси в Тwitter е в нарушение на правилата, тъй като там тя се описва като майка и баба във визитката си.

„Това е върхът на лицемерието за хората, които твърдят, че са защитници на правата на жените. Те дефакто отричат ​​биологичното съществуване на жените“, каза бившата конгресменка на Хавай Тулси Габард.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране