16.09.2019 | 11:35
Била ли е с колан Цвета Караянчева?
Министър-председателят не може да си позволява да кара колата сам и да се обръща и да гледа камерите дали го снимат, предупреди бившият шеф на НСО

След катастрофата с кола на НСО, в която се е возела председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, възниква въпрос дали тя се е возела с поставен предпазен колан. Инцидентът стана вчера на пътя между Шумен и Силистра. Колата, в която се е возела Караянчева, бе ударена от лек автомобил, управляван от 31-годишна жена. Председателят на парламента е със счупена раменна става и беше транспортирана по спешност в правителствена болница с хеликоптер, където е била оперирана.

„Задавам си въпроса, дали служителите от НСО, когато тръгват на път, дали им е разписано задължението охраняваното лице да бъде обезопасено с колан. Това е ключов въпрос. Била ли е с колан и ако е била с колан, щеше ли да има такова нараняване”, заяви пред Нова тв бившият шеф на столичния КАТ и настоящ председател на Института за пътна безопасност Богдан Милчев.

Той коментира и маркировката на пътя, където е станала катастрофата: „Има маркировка, която маркира „остров”. Той е повече от 8 кв./м – тоест доста голям „остров”. Идва въпросът дали, ако има знак за ограничение на скоростта, дали той се спазва. Не се спазва, защото организаторът на движението създава предпоставки да не се спазва, изграждайки този тип „острови”, заяви Милчев и добави, че такъв тип „остров” трябва да е повдигнат, озеленен, със знаци.

„Няма разписано правило, че трябва да се слагат колани на задната седалка. А това е било необходимо. Често лицата, които пътуват, се возят на задната седалка зад охраната. За НСО се знае, че трябва да са без колани, защото трябва да реагират. Но за първи път се случва катастрофа, в която да пострада охраняваното лице”, заяви на свой ред бившият директор на НСО ген. Димитър Владимиров.

По думите му, шофьорът на Цвета Караянчева е един от най-добрите в НСО, назначен е още през 2003 г.

„Министър-председателят не може да си позволява да кара колата сам и да се обръща и да гледа камерите дали го снимат”, коментира още ген. Владимиров по повод пътуванията с джип на Бойко Борисов из страната.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране