04.04.2019 | 21:16
Бивш футболист на Литекс започва работа в Левски
Румънецът Богдан Патрашку главен скаут на "сините"

Ръководството на Левски вече има главен скаут, научи Sportal.bg. Неговото име е Богдан Патрашку, който от следващата седмица започва работа на стадион „Георги Аспарухов“. 39-годишният бивш футболист на Литекс има и два мача с екипа на Румъния. Румънецът ще отговоря за трансферите на „сините“, които подписаха ексклузивен договор за сътрудничество с Becali Management Consulting, която е собственост на Джовани Бекали.

Ръководството на 26-кратните шампиони на България се спряло на Патрашку, който вече ще предлага футболистите на треньора на Левски. Именно той се очаква да носи отговорност за играчите, които ще акостират на „Герена“ през лятото. Той заема позицията на Кирил Вангелов. Както е известно, бившият защитник на „сините“ беше довереният човек на бившия собственик Спас Русев, но бе освободен от поста след пристигането на Павел Колев още на подготовката в Кипър.

Патрашку е познат в България от периода му в Литекс в началото на века, когато пристигна от румънския втородивизионен Спортул Студенцеск по изричното желание на Михай Скойкица, който беше треньор на „оранжевите“ в този период. Бившият опорен полузащитник има 40 мача за Литекс, от тях 24 (1 гол) в „А“ група и 7 двубоя в Купата на УЕФА. През 2001 година триумфира с Купата на България, което се оказва и единствен трофей в кариерата му.

Интересното е, че италианският Пиаченца го привлича през зимата на 2002 година. Родният тим на Филипо Индзаги идва да гледа Христо Йовов по време на 1/16-финалите с гръцкия АЕК, но харесват румънеца, който през зимата парафира договор за пет години с тима от Серия „А“. Литекс прибира един милион долара от този трансфер. Патрашку остава в Пиаченца до 2009 година, а в този период записва 190 мача за първенство, вкарвайки два гола. Последните два сезона обаче е преотстъпен първо на Киево, а след това и Падува, където остава до 2010 година. Така след осем години на Апенините следва завръщане в Румъния. Той играе в няколко местни клуба до края на кариерата си – Спортул Студенцеск, Динамо (Букурещ), Астра (Плоещ), Университатя Клуж, Клинчели и Балотещи, на който става тим мениджър през 2015 година.

Навършващият през май месец 40 години Патрашку има над 500 мача в своята професионална кариера между Румъния, Италия и България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране