28.02.2020 | 0:41
БОЕЦ пита НАП откъде бащата на манекенката от Барселона има 1.75 млн. евро
Бойко Борисов упорито отрича да има нещо общо с къщата в Барселона и госпожицата и детето, които я обитават

Гражданското движение БОЕЦ внася сигнал в НАП във връзка със скандала за къщата в Барселона – по-конкретно Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава Йовчева. От БОЕЦ твърдят, че са се сдобили с документи, според които той на два пъти през 2015 г. е увеличил капиталът на офшорната фирма Ema Bgs SL. Общо с 1.75 млн. евро.

Фирмата е собственик на луксозен магазин за дрехи, с чийто „контрол и управление“ се занимава Йовчева, по данни на испанската полиция, която разследва схема за пране на пари.

БОЕЦ прилага пред НАП документи на испанското дружество Emma BGS SL, чието седалище е именно имението в Каталуния. Фирмата е регистрирана през 2014 г. от бащата на манекенката Борислава Йовчева – Георги, който внася 3000 евро капитал и става управител. Година по-късно капиталът на Emma BGS е увеличен първо с 1 млн. евро, а веднага след това с още 750 хил. евро.

Името на младата жена се свързва с премиера Бойко Борисов. Преди десетина дни испанското издание „Ел Периодико“ съобщи, че каталунската полиция и прокуратура разследват пране на пари, което може да е свързано с министър-председателя. Става дума за две фирми – Ema Bgs SL и Numin Invest S.L., през която пък е купена къщата, в която живее Йовчева. Според „Ел Периодико“ става дума за около 5 млн. евро. След публикациите бутикът за дрехи бе затворен, а стоката – изнесена.

В съобщението си БОЕЦ напомня, че бащата на Йовчева е бивш водопроводчик, а проверката в различни регистри показва, че той няма други фирми или доходи, с които да бъдат оправдани средствата за увеличение на капитала на офшорката.

„От публично достъпните регистри и данни не става ясно от къде и как Георги Станков Йовчев е придобил средства в размер на 1 750 000 лева. Считаме, че за въпросното лице има обосновани съмнения, че не може да бъде доказан произходът на тези средства, както и че върху тези доходи не са платени дължимите по закон данъци. В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми, свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин“, пише в сигнала до данъчните.

Именно по сигнал на БОЕЦ започна и разследването на испанската полиция. След публикациите в „Ел Периодико“ и българската прокуратурата обяви, че се самосезира, въпреки че информацията за къщата в Барселона се завъртя публично още през 2016 г. Преди дни главният прокурор Иван Гешев каза, че досега не е постъпвало искане за информация от испанските власти.

Борисов упорито отрича да има нещо общо с къщата в Барселона и госпожицата и детето, които я обитават. Той обвини за скандала президента Радев и руснаците, макар че в годините, когато излязоха първите съобщения по случая, нито Радев беше президент, нито България се беше заела с гоненето на руски шпиони. Защитната теза на премиера бе подета и от партията му. Преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че историята била притоплена манджа на испански котлон.

В публикация за героите в скандала „Биволъ“ припомни по-рано тази седмица твърденията, че между Бойко Борисов и Борислава Йовчева има сантиментална връзка. Тя е спомената за пръв път път в публикация на в. „Марица“ от ноември 2013 г., в която снимка на Борисов и Станков от футболен мач е илюстрирана със заглавието „Семейни войни – Бойко излиза срещу шурея си“. Същата снимка илюстрира и статията на El Periodico.

Година по-рано, на 26 юни 2012, Борисов споделя пред списание „LОVЕ stylе“: „Имa eднa гocпoжицa, кoятo ми e пo-близкa, милaтa, aкo я oбявя, щe я рaзкocтят. Кoгaтo приключa c държaвнaтa рaбoтa, щe ce oжeня и щe cи я прибeрa.“

През 2015 г. „Биволъ“ публикува записите Яневагейт, в които съдия Янева твърди, че Борисов купил на своя приближена „къща в Барселона за милион и половина евро“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Сумата получена от Ema Bgs SL е на два пъти 1 750 000 Е плюс следващи 600 000Е общо 2 350 000 Е от Палмс Ентерпрайсиз от Кипър по сметката на Ema Bgs SL която е регистрирана на адреса на магазина в Барселона.Ema Bgs SL и Numin Invest S.L. са регистрирани на 12/08/2013 и 01/08/2013 Numin Invest S.L е регистрирана на адреса на къщата за 3 000 000 Е. Не е ясно дали къщата се прехвърля като актив на Numin Invest S.L , дял на другия собственик за 3 000 000 или къщата се позва само за седалище на фирмата без да бъде част/собственост на фирмата и някой е превел на фирмата 3 000 0000Е? Което в този случай ще бъде 8 350 000Е а не пет милиона и триста и петдесет хиляди евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране