10.03.2020 | 8:25
Борисов и ДАНС плашат с мъртъв текст от Наказателния кодекс за карантина
По света наказанията за нарушителите на карантината за COVID-19 са от глоба до разстрел

Премиерът Бойко Борисов плаши с мъртъв текст от Наказателния кодекс, свързан с коронавируса, показа проверка на „Сега“. По време на извънредното правителствено заседание по темата в неделя, 8 март, Борисов призоваваше към дисциплина и личната съвест на гражданите, за да се спре разпространението на заразата, пише „Сега„. Той обаче цитира и държави, в които нарушаването на карантината и създаването на опасност от заразяване се преследват строго от закона. Шефът на оперативния щаб за COVID-19 и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски каза на Борисов, че се опитват да намерят текста от НК, свързан с карантината. „Ще помолим Министерството на правосъдието за правна правна помощ, защото има текстове в НК. Нашият сътрудник от ДАНС в щаба го беше открил“, обясни Мутафчийски. „А, няма ДАНС да открият текст да ти навредят. Ами тълкувайте го“, нареди Борисов.

В раздела „Престъпления против народното здраве и против околната среда“ на НК има член, който гласи, че „който наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, свързана със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация“. Текстът е в кодекса от 1982 г. и е ремонтиран няколко пъти, последната му промяна е в сила от началото на 2005 г.

Въпреки че съществува отдавна обаче, текстът е практически мъртъв. „Сега“ не откри съдебна практика по него в правните информационни системи. И във Върховния касационен съд също не бяха намерени дела. Освен това, тъй като карантината за коронавируса не е разписана в наредба, нарушаването й не е престъпление. Дори и да влезе в наредба и прокуратурата да докаже умисъл, делата по този текст от НК биха приключили с административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв. В случая има още един детайл – все още се говори за доброволна, а не за задължителна карантина, наложена с разпореждане на съответен орган, така че няма изобщо правно основание за наказания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране