08.10.2020 | 17:45
Борисов напълно катастрофира в ЕП
Резолюцията срещу корупцията в България получи подкрепа в Европарламента

Eвродепутатите подкрепиха с 358 гласа срещу 277 при 50 въздържали се острата резолюция на Европарламента срещу корупцията и дефектите на правовата система в България.

Тя запази почти изцяло оригиналния си вид въпреки внесените 49 поправки. Евродепутатите отхвърлиха 34 от тях, одобриха 14, а 1 бе оттеглена преди гласуването. Всички опити да бъде деформиран смисълът на документа бяха неуспешни. Оцеляха поправки, които технически допринасят за допълване на картината в България чрез позоваване на външни източници.

Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, който внесе 9 поправки, претърпя катастрофа, защото всичките му предложения бяха отхвърлени. Малтийската евродепутатка Роберта Мецола успя да прокара 12 поправки, но без влияние върху общия дух на документа. В последния момент като инициатор към нея се присъедини за по-голяма тежест и председателят на групата на ЕНП (където членува и ГЕРБ) Манфред Вебер, но това не помогна за торпилиране на смисъла на проекторезолюцията, каквато бе целта на атаката.

Отпаднаха текстовете, които целяха да изместят вниманието от премиера Бойко Борисов и да го насочат срещу президента Румен Радев. Затова пък останаха дадените примери със скандалите в България, сред които и със записаните разговори с глас, подобен на този на Бойко Борисов.

Минаха и две от трите поправки на румънката Рамона Стругариу от групата на либералите, която напомни за подозренията към български банки, че са били замесени в международно пране на пари, и за непрозрачната собственост на медиите в България, както и за атаките срещу български журналисти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране