08.04.2020 | 12:37
Борисов уволни Мавродиев и целия борд на ББР
Премиерът обяви, че никой от правителството не е знаел за спорния кредит от 75 млн. лв., отпуснат на колекторска фирма

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил да бъде уволнен целият борд на Българската банка за развитие (ББР) начело със Стоян Мавродиев.

Поводът е скандалният кредит от 75 млн. лв., отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. и нулева печалба за м.г. Кредитираното дружество е дъщерно на голяма компания, която се занимава със събиране на дългове. Това е поредната „издънка“ на шефовете на ББР, която от години търпи критики, че вместо да подкрепя малкия бизнес, раздава многомилионни кредити на избрани фирми.

Борисов обяви по време на редовния брифинг на антикризисния щаб, че е възмутен от действията на ББР. Той увери, че нито той, нито някой от министрите е бил информиран или консултиран за въпросния кредит. Разпореждането на премиера трябва да бъде изпълнено от министъра на икономиката Емил Караниколов, който се явява принципал на единствената държавна банка в България. Караниколов би трябвало да инициира заседание на надзорния съвет.

Възмутен съм от това, което направи ББР. Понеже и финансовият министър ми каза, че с него никой не се е консултирал, и с министърът на икономиката, който е принципал на тази банка също. Разпоредил съм изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел. Но не ми отива да го кажа, защото банката действа. За народа това е държавна банка. Министърът да свиква борда и да освобождава всички в нея“, отсече премиерът.

ББР има двустепенна система на управление – управителен и надзорен съвет. Промени в УС се правят с решение на надзорния съвет. В управителното тяло влизат Стоян Мавродиев, който е и главен изпълнителен директор, Румен Митров и Николай Димитров. В надзорния съвет участват зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска. От изявлението на премиера не стана ясно дали правителството ще търси отговорност и от надзорниците на банката. Не се разбра и дали кредитът за компанията – събирач на дългове, ще бъде анулиран.

Междувеменно Петър Чобанов, бивш депутат на ДПС и ексминистър на финансите в кабинета „Орешарски“, коментира, че решение за промени по върховете на ББР все още няма. Това събуди подозрения, че партията на Делян Пеевски може да се опита да блокира освобождаването на Стоян Мавродиев.

Както стана ясно преди ден държавната ББР е отпуснала този заем на „Свети Георги груп“, която според финансовия ѝ отчет за 2018 г. почти няма дейност, а активите й са за 57 000 лв. Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

„Не знам с какво се занимава фирмата, на която е отпуснат кредит. При всички случаи това не звучи добре. Пълният отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит. Абсолютно съм съгласен, че в тази ситуация това не звучи добре. Не го знам как е, колко е законно, колко е морално, но не звучи добре“, коментира вчера вицепремиерът Томислав Дончев, след като бе попитан от журналисти на брифинг в Министерския съвет какво мисли по въпроса .

1 коментар

  1. Красен каза:

    Честито на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев! Сега ще се опита да си уреди свой човек, който да застане начело на ББР и да раздава пари на неговия бизнес кръг!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране